|

Hajó elleni rakéta nélkül marad a Royal Navy 2030 környékéig?

Nevetséges helyzetbe kerülhet a Royal Navy a Harpoon (Block 1C) robotrepülőgépeinek 2018-ban tervezett kivonását követően: a jelen állás szerint a felszíni hadihajóik 2018-2020 között semmiféle hajó elleni rakétafegyverzettel nem fognak rendelkezni, utána is csak helikopterről indítható megoldásban gondolkodhatnak még egy jópár évig. Ha az aktuális, borús jövőt jósló hírek végül úgy realizálódnak, ahogy most tűnik, akkor még az is előfordulhat, hogy a Harpoon utódjára 2030 környékéig is várniuk kell. Bár ez hatalmas blamázs lenne, várhatóan valami átmeneti megoldás születik majd azért.

Harpoon indítása

Harpoon indítás az egyik Type 23 osztályú fregatt, az HMS Montrose fedélzetéről. PO(Phot) Wheelie A’barrow/MOD,

A Harpoont jelen állás szerint leginkább egy közös angol-francia fejlesztésű robotrepülőgéppel váltanák, melynek fejlesztési lehetőségeinek vizsgálatáról tavaly írtak alá megállapodást a felek. A FC/ASW (future cruise/anti-ship weapon) néven futó program alatt elvileg az MBDA által már egy ideje fejlesztett Perseusról van szó, mely a két haderő haditengerészete és légiereje által alkalmazott Harpoon és Exocet rakéták, valamit Storm Shadow és SCALP robotrepülőgépek utódtípusa lehetne 2030 környékétől.

Az angoloknak persze valamit kezdeniük kell addig: vagy csak a tengeralattjáróikra és helikopterről indítható hajó elleni fegyverzetre támaszkodnak, vagy kitalálnak valami megoldást az elkövetkező bő 1 évtizedre. Ezzel kapcsolatos háttérmunkák zajlanak is, lévén a védelmi minisztériumon belül a beszerzésekkel kapcsolatos ügyekért is felelős Harriett Baldwin korábban úgy nyilatkozott, hogy a Royal Navy és a védelmi minisztérium közösen vizsgálja a feladatok ellátáshoz szükséges képességek fenntartásának módjait – így a Harpoon utódlásának kérdését is.

A Type 23 osztályú HMS IRON DUKE (F234) Harpoon-rakétát indít | Fotó: Royal Navy ,

Sajtóanyagok alapján a haditengerészet ugyanakkor továbbra sincs megelégedve a helyzettel, ami persze érhető. Több korábban magas pozíciót betöltött haditengerészeti tiszt álláspontja az, hogy a kormány felelőtlenül viselkedik és ez az egész ékes bizonyítéka annak, hogy az angol hadihajók napjainkban leginkább kirakati kellékek, mintsem harcba küldhető gépezetek.

A Harpoon témát komplikálja, hogy a helikopterről indítható Sea Skua rakéták elköszöntek idén tavasszal, bár a típus helyére legalább érkezik 2 rakéta is: a kis célpontok ellen bevethető, késésben lévő Martlet és a nagyobb célpontok ellen szánt, első alkalommal idén júniusban indított Sea Venom. Ezen rakéták kezdeti hadrafoghatósága azonban várhatóan csak 2020 őszére lesz meg.

MBDA látványterv Sea Venom rakétával felfegyverzett AW159 helikopterről. A Royal Navy-nél ezen forgószárnyas lesz a hordozóplatform. ,

Fórum hozzászólások

 • Kulso_54
  De a légvédelmi képessége egy Daringnak azért elég kedvező.
  Az, de 6 hajo az osztaly mindosszesen. Felall az uj hordozo kotelekuk, de nem lesz sem AEW repulogepuk sem felszin-felszin csapasmero kepesseguk.
  S raadasul a Harpoon elobb kerul ki a hadrendbol, hogy az F35 bekerulne.
 • Nem lehet hogy épp a strom shadow.sea venom.spear3. Trionak csinálnak helyet. Mert ez a trió azért lássuk be elég utód lenne.
 • Szittya
  Nem lehet hogy épp a strom shadow.sea venom.spear3. Trionak csinálnak helyet. Mert ez a trió azért lássuk be elég utód lenne.
  Egyik se Harpoon kategória, faragni kellene mindegyiken, ami eléggé kérdéses, ha a Harpoon éltetésre nincs pénz, akkor új cuccra hogyan lesz. Amúgy jó nagy hülyeség utód nélkül kivonni valamit, mostanában több értelmetlen dolgot is előadtak az angolok, ennyire nincs pénzük vajon?
 • ASM nélküli hadiflotta a 21. században.... Hát erre most mit mondjak azon kívül, hogy nevetséges?
  Gondolom ők is úgy vannak vele, hogy : "majd a NATO megvéd"
 • fip7
  ASM nélküli hadiflotta a 21. században.... Hát erre most mit mondjak azon kívül, hogy nevetséges?
  Gondolom ők is úgy vannak vele, hogy : "majd a NATO megvéd"
  Majd az EU megvéd! ... Ja, nem...
 • Azzal nem lehet, de megvédeni Bözsinénit, azt meglehet.
  Főleg a szubszonikus robotgépekkel szemben, mint ahogy tette a közelmúltban egy Burke Jemen partjainál.
 • Kulso_54
  @molnibalage
  Type 45 Daring osztályú légvédelmi romboló(k).
  Okas, köszi.

  A számozásnál a szokásos kérdés? A 42 és 45 közötti sorszámok meg nem valósult terveket jelölnek?
  A hajó méretéhez képes kicsit alulfegyverzettenek tűnik, de UK szinten potens.
 • A pénzhiány az ők bizonyos szinten. A termektamogadtasi dijjat sokallják. A saját gyártású eszközökre ugyebár ez az összeg töredéke... és igen nem egy kategória ugyanis a strom shadow jóval de jóval potensebb eszköz mint a harpon a freedom osztály egyes tagjai hordozzák...
 • Az orosz hajókhoz képest alúlfegyverzett, de azokhoz képest minden. De a QE is az lesz.
  Ez a hajó osztály tényleg mint ha csak légvédelemre lenne kihegyezve.
 • Kulso_54
  Az orosz hajókhoz képest alúlfegyverzett, de azokhoz képest minden. De a QE is az lesz.
  Ez a hajó osztály tényleg mint ha csak légvédelemre lenne kihegyezve.
  Az Arleigh Burke-höz mértem.
 • Kulso_54
  Ez a hajó osztály tényleg mint ha csak légvédelemre lenne kihegyezve.
  Végül is elsősorban légvédelmi feladatokra szánták a kezdetektől fogva.
 • Azért jól kimagyarázzátok a brit haditengerészet szegénységi bizonyítványát....
  Kíváncsi vagyok arra, hogy a vízfelszíni célok leküzdését, hogy képzelik el a Britek ebben az esetben. Mert jelenleg az I.-II. Vh szintjére süllyednek vissza, vagyis ágyú+torpedó.
 • Azért várjuk ki a végét.
  Lehet majd beújítanak NSM vagy RBS-15-re.

  Addig meg kalózladikokat bármivel szétkapnak.
  Az Astute meg ott van minden másra. Meg a légierő.
 • Külső 54

  A légierő is csak ASM-el képes komoly kárt okozni valamire való ellenséges hajóknak.
  A tengóknál pedig szintén csak torpedó van.
  Meg szerintem egy magát "tengeri hatalomnak" hallucináló országnál ne a szomáliai kalózok leküzdése legyen az etalon.
 • Kulso_54
  Azért várjuk ki a végét.
  Lehet majd beújítanak NSM vagy RBS-15-re.
  Elvileg a Perseus lehetne az utódja, az komoly képességbeli ugrás is lenne, de mostanában nagyon nagy a csend róla...
 • "WASHINGTON, April 13, 2020 -
  The State Department has made a determination approving a possible Foreign Military Sale to the Government of India of ten (10) AGM-84L Harpoon Block II air launched missiles and related equipment for an estimated cost of $92 million. The Defense Security Cooperation Agency delivered the required certification notifying Congress of this possible sale today.


  The Government of India has requested to buy ten (10) AGM-84L Harpoon Block II air launched missiles. Also included are containers, spare and repair parts, support and test equipment, publications and technical documentation, personnel training and training equipment, Specialized Assignment Airlift Missions (SAAM), U.S. Government and contractor representatives technical assistance, engineering, and logistics support services, and other related elements of logistics and program support. The estimated program cost is $92 million."
 • WASHINGTON, April 14, 2020 -
  The State Department has made a determination approving a possible Foreign Military Sale to the Government of Morocco of ten (10) AGM-84L Harpoon Block II Air Launched missiles and related equipment for an estimated cost of $62 million. The Defense Security Cooperation Agency delivered the required certification notifying Congress of this possible sale today.


  The Government of Morocco has requested to buy ten (10) AGM-84L Harpoon Block II Air Launched missiles. Also included are containers, spare and repair parts, support and test equipment, publications and technical documentation, personnel training and training equipment, U.S. Government and contractor representatives' technical assistance, engineering and logistics support services, and other related elements of logistics support. The total estimated cost is $62 million.
 • 10 - 10 rakéta, egyetlen kifejezésnyi különbség, ami 30 millió USD-t (~ +50%) drágít a csomagon...

  De mi az a "Specialized Assignment Airlift Missions (SAAM)"?

Ugrás a fórum topichoz