|

Több száz Apache Guardian készülhet a következő években

A Boeing bejelentése szerint a cég vezetői március 16-án aláírtak egy 3,4 milliárd dollár értékű, öt éves teljesítési idejű szerződést az Amerikai Egyesült Államok Védelmi Minisztériumával összesen 268 darab AH-64E Apache Guardian harci helikopter elkészítéséről. Ebbe a mennyiségbe 24 új gyártású példány tartozik bele, amik azonban nem az amerikai szárazföldi erők állományába kerülnek majd, hanem egy külföldi partnerhez – a gyártó felé viszont a Pentagon adja le ezekre a megrendelést, a szokásos ügymenethez igazodva.

AH-64E Apache Guardian |Forrás: Military Edge ,

A többi, mindösszesen 244 AH-64E régebbi Apache helikopterek átalakításával jön létre, és kerül jelentős részben az Amerikai Egyesült Államok Hadseregéhez. Bár erről nem szólt a közlemény, valószínűleg ezek között is lesznek olyanok, amelyek valamelyik exportmegrendelő számára készülnek, hiszen például a közelmúltban 37 példányt rendelő Egyesült Arab Emírségek is csak 9 teljesen új AH-64E-t kap, a többi a US Army készletéből kerül átadásra.

Ettől függetlenül a megrendelés nagy jelentőséggel bír minden fél számára: a Boeing így tudja tartani magát azon elhatározásához, hogy a típus gyártósorát akár 2026-ig életben tartsa, a US Army pedig biztos lehet benne, hogy Apache-flottája modern és bevethető marad a váltótípus érkezéséig. A Boeing egyébként az Arizona államban található Mesa városában készíti az AH-64-eseket – az itt élők nagy örömére.

Fórum hozzászólások

 • 2007-ben 7 db Mi-28N létezett amivel az állami teszteket végezték.
  A Mi-28N-as harci helikopter típus hivatalosan 2009. november 15-én állt hadrendbe
 • "legfőképpen a Kínával közös határterületeken"

  Hát sok hasznát veszik majd Kína ellen 28 db helivel.
 • Roni
  "legfőképpen a Kínával közös határterületeken"

  Hát sok hasznát veszik majd Kína ellen 28 db helivel.
  Egy határvitában Indiának annyival könnyebb dolga lenne, hogy nem kell a tibeti fennsíkon több 1000 km-t utaztatnia a csapatait egy konfliktuszónához.
  Mások ma már az erőviszonyok, ez már India évtizede.
 • Terminator
  Israel grounds Apaches after fatal crash
  A pilóta, a 43 éves David Zohar őrnagy a kormányszerkezet meghibásodását jelentette, megpróbálta visszahozni a gépet, de kifutópályánál irányíthatatlanná vált, és a földbe csapódott, a pilóta a helyszínen meghalt, a fegyverzetoperátor súlyosan megsérült.
  Juniusban az Apache flottájuk a földre kényszerült, két gép rotorlapátján találtak mikrorepedéseket, kiderült az intenzív használattal (szinte állandó alacsonyrepülés) járó igénybevételek nem bírják a gyártó által ígért élettartamot. Összes gép átvizsgálva, a rotorok max élettartama az IDF-nél ezentúl csak kb gyári repidő harmada
 • Gyáróriások - Apache harci helikopter:


  A videóban látszik az is, hogy hogyan páncélozzák.
  Amúgy most reggel 11-kor, magyarul is lesz a NATGEO-n :)
 • fip7
  Gyáróriások - Apache harci helikopter:
  A videóban látszik az is, hogy hogyan páncélozzák.
  Amúgy most reggel 11-kor, magyarul is lesz a NATGEO-n :)
  Ha arra a poliuretán hab - kevlár bevonatra gondolsz a törzsön belül az azért v.színű inkább csak repeszfogó és lökéshullám csillapító (shock absorber).
  Egy 9 mm-es pisztolylőszert talán még megfog, de bármilyen nagy sebességű acélköpenyes lőszer szerintem simán átmegy rajta.

  Az látszik hogy keményebben csak a pilóta ülések vannak páncélozva de azok is csak egy meghatározott szögből.
  Nem véletlen hogy a 2001-ben Irakban az Apache pilótáját nyakon tudták lőni.

  Amúgy a Nat Geo oldalán talán ez egy jobb kópia...
  http://channel.nationalgeographic.com/videos/apache-helicopter/
 • dudi
  Nincs acélköpenyes lőszer.
  Most a kifejezéseken lovagolsz? Az acélmagvasra gondolsz? A lényeg az , hogy a gyakorlatban használt lőszerek nagy része úgy megy kersztül egy AH-64-esen, ahogy a fos a libán...
 • rudi

  "Ha arra a poliuretán hab - kevlár bevonatra gondolsz a törzsön belül az azért v.színű inkább csak repeszfogó és lökéshullám csillapító (shock absorber).
  Egy 9 mm-es pisztolylőszert talán még megfog, de bármilyen nagy sebességű acélköpenyes lőszer szerintem simán átmegy rajta."


  Részben arra. Bizonyos részek azért jobban vannak páncélozva, de az AH-64 páncélzatának a nagy része eléggé "könnyű" páncélzat. Karabélyok ellen ez is elegendő amúgy, bár közel sem minden irányból.
  De a videót azért linkeltem, mert sok érdekesség van benne, legalábbis számomra érdekes volt :)
  [​IMG]

  [​IMG]

  [​IMG]
 • dudi
  Nincs acélköpenyes lőszer.
  OK, igazad van. Ez egy rossz terminológia.
  Tessék, feladom neked a magas labdát... Légy szíves áruld el nekünk mi a szakszerű megnevezése a nagysebességű, fémköpenyes lövedékkel szerelt lőszereknek?

  fip7
  De a videót azért linkeltem, mert sok érdekesség van benne, legalábbis számomra érdekes volt
  Szerintem is ez egy jó videó és pontosan azt mutatja hogy a helikoptereknél amikor azt mondják hogy "páncélozott" azt illik erősen feltételes módban érteni.
 • rudi
  OK, igazad van. Ez egy rossz terminológia.
  Tessék, feladom neked a magas labdát... Légy szíves áruld el nekünk mi a szakszerű megnevezése a nagysebességű, fémköpenyes lövedékkel szerelt lőszereknek?


  Szerintem is ez egy jó videó és pontosan azt mutatja hogy a helikoptereknél amikor azt mondják hogy "páncélozott" azt illik erősen feltételes módban érteni.
  Teljes köpenyesnek nevezi a magyar szakirodalom.Az angol sem acélköpenyesnek hívja hanem full metal jacketnak azaz teljes fémköpenyesnek.A magyarban nem írják oda hogy fém köpeny mert minden teljes köpenyes lőszernek fém a köpenye(döntő többségében réz).
 • Mégis csak van acélköpenyes lősze méghozzá a 7.62x54R lőszerek lövedékei tombakkal bevont lágyacél köpenyesek.
  Innentől élek a gyanuval,hogy a 7.62x39mm-es karabélylőszer lövedékének köpenye is tombakkal bevont lágyacél.

  Ennek egyébként kizárólag egy oka lehet(mintahogy az acél hüvelynek is ilyen kis kalibernél)méghozzá a spórolás.Az áron kívül kizárólag hátránya van az acél hüvelynek és köpenynek.

Ugrás a fórum topichoz