|

Több száz Apache Guardian készülhet a következő években

A Boeing bejelentése szerint a cég vezetői március 16-án aláírtak egy 3,4 milliárd dollár értékű, öt éves teljesítési idejű szerződést az Amerikai Egyesült Államok Védelmi Minisztériumával összesen 268 darab AH-64E Apache Guardian harci helikopter elkészítéséről. Ebbe a mennyiségbe 24 új gyártású példány tartozik bele, amik azonban nem az amerikai szárazföldi erők állományába kerülnek majd, hanem egy külföldi partnerhez – a gyártó felé viszont a Pentagon adja le ezekre a megrendelést, a szokásos ügymenethez igazodva.

AH-64E Apache Guardian |Forrás: Military Edge ,

A többi, mindösszesen 244 AH-64E régebbi Apache helikopterek átalakításával jön létre, és kerül jelentős részben az Amerikai Egyesült Államok Hadseregéhez. Bár erről nem szólt a közlemény, valószínűleg ezek között is lesznek olyanok, amelyek valamelyik exportmegrendelő számára készülnek, hiszen például a közelmúltban 37 példányt rendelő Egyesült Arab Emírségek is csak 9 teljesen új AH-64E-t kap, a többi a US Army készletéből kerül átadásra.

Ettől függetlenül a megrendelés nagy jelentőséggel bír minden fél számára: a Boeing így tudja tartani magát azon elhatározásához, hogy a típus gyártósorát akár 2026-ig életben tartsa, a US Army pedig biztos lehet benne, hogy Apache-flottája modern és bevethető marad a váltótípus érkezéséig. A Boeing egyébként az Arizona államban található Mesa városában készíti az AH-64-eseket – az itt élők nagy örömére.