|

Még több potenciál van az Apache helikopterekben

Úgy tűnik, nem a Boeing AH-64E Apache Guardian a népszerű helikopter legutolsó változata, a US Army igényére szabva még potensebb verzió készülhet.

Az FVL (Future Vertical Lift) program megvalósulásáig és az utódtípus szolgálatba állásáig és elterjedéséig a US Army továbbra is számít az AH-64 Apache harci helikopterekre, de vizsgálják, hogy a legmodernebb verziót (AH-64E Apache Guardian) tartsák gyártásban addig, vagy készíttessenek a gyártóval egy még potensebb „F” változatot. Az AH-64F még fejlettebb radart és szenzortornyot, valamint új sisakkijelzőt és célzórendszert kapna, de a Boeing egyéb finomságokat szeretne rajta viszont látni.

Boeing AH-64E Apache Guardian | Fotó: Boeing

Boeing AH-64E Apache Guardian | Fotó: Boeing ,

A Boeing természetesen örömmel látna neki az új verzió fejlesztésének, melynek tapasztalatait hasznosíthatják az utódtípusnak szánt SB-1 Defiant esetében is, melyet a Sikorsky vállalattal közösen fejleszt az amerikai óriás. Az Apache továbbfejlesztésére vonatkozó közbeszerzési eljárást a következő pár évben írhatják ki, az mindenesetre látszik, hogy a szándék megvan az Apache gyártósorának életben tartására, mely így akár 2026-ig is üzemelhet.