|

Wing Loong II eladás

Február 27-én végezte el első repülését a kínai fejlesztésű Wing Loong II nagy méretű, felfegyverezhető pilóta nélküli repülőgép. Ez a gép az előbbi szériájú Wing Loong repülőgép megnövelt változata, szárny fesztávolsága 20 méter, ami jóval meghaladja az előd 14 méteres értékét. Mivel megnövekedett a hordozható teher súlya, négyről hatra növelték a szárnyak alatti fegyverfelfüggesztő helyek számát, valamint új kis méretű rakétákat is kifejlesztettek a géphez.

Kína az elmúlt évtizedekben komoly erőfeszítéseket tett a pilóta nélküli repülőgépek fejlesztése terén. Ennek eredményeként elmondható, hogy hatalmas lemaradást sikerült ledolgozni a fejlett nyugati típusokhoz képest. Ennek egyik eredménye, hogy lassan kezdenek komolyabb exportsikereket elérni velük. A korábbi Wing Loong és CH drónokból komolyabb mennyiséget tudtak eladni közel-keleti, közép-ázsiai és afrikai országokba. Azon kívül, hogy drónjaik már képesek azokat a feladatokat ellátni mint nyugati társaik, előny, hogy olyan országoknak is hajlandóak eladni, ahova a nyugati államok nem szívesen adnak el hadi felszereléseket.

A jelenlegi gép első repüléséhez kapcsolódik az a hír, hogy még az első felszállás előtt talán az eddigi legnagyobb értékű megrendelést kapta, amit eddig pilóta nélküli repülőgépekkel sikerült elérniük. Egyelőre úgy a vásárló, mind a rendelés értéke ismeretlen, de az egyik lehetséges jelölt Szaúd-Arábia lehet.

Magát a gyártásra érett specifikációjú változatot 2016 novemberében Zhuhai-ban, a China International Aviation & Aerospace Exhibition (vagy: Airshow China) ideje alatt mutatta be az AVIC.