|

Kisméretű rakéta kínai drónokhoz

Kína a közelmúltban mutatta be kisméretű földi célpontok ellen kifejlesztett rakétáját, melyet az általa gyártott CH-4 felfegyverezhető robotrepülőkhöz ajánl. A gyártó szerint az új rakéta egy költséghatékony eszköz, melyet főleg terrorelhárító műveletekben és alacsony intenzitású konfliktusokban érdemes használni.

AR-2 és AR-1 rakéták IHS Markit/Kelvin Wong,

A CAAA (China Academy of Aerospace Aerodynamics) hivatalos tájékoztatója alapján nem olyan rég hajtottak végre éleslövészeteket a rakétával az ország gyéren lakott észak-nyugati részén. A teszteknél CH-4 robotrepülőgépet használtak, habár a rakéta felszerelhető a CH dróncsalád többi tagjaira is. A vállalat tájékoztatása szerint az általuk gyártott különféle pilóta nélküli repülőgép változataiból eddig több mint 10 országba sikerült exportálni.

A rakéta teljes tömege 20 kilogramm, ami egy kategóriába sorolja az amerikai AGM-176 Griffinel. Harci része 5 kilogramm, amit 8 kilométer maximális távolságra képes eljuttatni 735 km/h sebességgel. Harci részét olyan puha célpontok ellen fejlesztették ki, mint épületek, élő erő és esetleg könnyen páncélozott járművek. A rakétákat kisebb módosítás után harci helikopterek is hordozhatják majd.

A rakéta először 2016-ban mutatkozott be a Zhuai repülőnapok alkalmával. Ekkor mint makettek voltak egy CH-5 szárnya alá függesztve négyes kötegben. A nagyméretű pilóta nélküli repülőn, még kettes kötegekben AR-1-es rakétákat is meg lehetett figyelni. Jelenleg többnyire AR-1-es rakétákkal szerelik fel az exportra eladott gépeket. Ezek jóval nagyobbak mint az AR-2, 45 kg tömegűek és páncéltörő harci résszel szerelik, viszont az AR-2 rakéták jóval olcsóbbak ezeknél. A gyártó véleménye szerint a nemzetközi mezőnyben a legolcsóbban tudnak előállítani ilyen rakétákat, melyek nagyon költséghatékony eszközök és félhetően ugyanúgy elterjednek majd mind a nagyobb AR-1-es rakéták.