|

Wing Loong pilótanélküli repülőgép Egyiptomban

Az elmúlt napokban kerültek nyilvánosságra egyiptomi részről azok a felvételek, amelyeken egy Wing Loong pilóta nélküli repülőgépet lehet látni. Az elsősorban megfigyelésre, de harci bevetésre is használható repülőgépet a kínai Chengdu Aircraft Design Institute (CADI) gyártja. Kategóriáját tekintve az amerikai Predator gépekkel mutat nagyfokú hasonlóságot.

Wing Loong UAV Egyiptomban

Wing Loong UAV Egyiptomban ,

Ezekkel szemben követelmény, hogy közepes magasságon elrepüljön egy kb. 740 kilométer messzire lévő célkörzet fölé, ott 14 órán keresztül járőrözzön, mart repüljön vissza a bázisra.

wing-loong-uav-egyiptomban-02

A Wing Loong pilóta nélküli repülőgép 20 órán keresztül képes egyhuzamban levegőben maradni és a megfigyelő berendezéseken kívül képes 100 kilogramm fegyverzetet is a szárnyai alatt hordozni, mely állhat szabadesésű bombákból vagy levegő-föld rakétákból.

Az egész ügyletnek van viszont egy érdekessége. A repülőgépet a földről irányítják műholdas kapcsolaton keresztül. Ehhez elsődleges feltétel, hogy az üzemeltető ország rendelkezzen saját katonai kommunikációs műholddal, mert ha ez nincs meg, akkor a gyártó ország műholdas összeköttetésére kénytelen hagyatkozni. Egyiptom évek óta próbálkozik francia segítséggel ilyen képesség birtokába jutni, de ezt még nem koronázta siker. Addig míg nem sikerül saját kommunikációs műholdat szerezni, csak kínai segítséggel használhatják ezeket a gépeket, ami nagyfokú bizalomra utal Egyiptom részéről.