|

Thaiföldi VT4 harckocsi beszerzés

A thai hadsereg vezérkari főnöke a közelmúltban jelentette be, hogy országa 49 darab VT4 harckocsit kíván beszerezni Kínától: első körben 28 harckocsi kerül leszállításra, a maradék 21-et pedig az év végéig folyamatosan. Ez egyébként a 2016 tavaszán már megszellőztetett hírekkel egyező információ.

A döntés eredetileg az után született, hogy felülvizsgálták az ukrán Oplot beszerzést: mint arról anno mi is írtunk Thaiföld harckocsizó erejének modernizálása érdekében 2011-ben 49 darab ukrán gyártású T-84 Oplot-M harckocsit rendelt 240 millió dollárért. Viszont a 2014-ben, már eleve késéssel megkezdett szállítások további jelentős késedelmet szenvedtek a kelet-ukrajnai konfliktus miatt, mindeddig 25 tankot sikerült átadni a megrendelőnek.

A VT4 (más megnevezéssel: MBT-3000) egy kimondottan export célokra létrehozott harckocsi, melynek fejlesztése 2009-ben kezdődött és az előző VT1 (MBT2000) tank jelentősen modernizált változata. Kialakítását tekintve hagyományos elveket követ: elöl a vezető, középen a küzdőtér és hátul a motor. Fő fegyverzete egy 125 millimétere sima csövű ágyú, amit kiegészít egy párhuzamosított géppuska, valamint a torony tetejére is szereltek egy távirányításos nehézgéppuskát. A tűzvezérlése jelentős képességnövelésen esett keresztül az előd VT1-hez képes, mivel a parancsnoknál már megjelent a 360 fokban körbeforgatható panoráma-irányzék.

Norinco VT4 / MBT-3000 ,

Ha a thai hadsereg elégedett lesz a típussal, akkor a szerződés szerint még 150 darab utánrendelésére biztosítanak keretet.