|

Thaiföld kínai harckocsikat vásárol?

A thai thaiarmedforce.com weboldal május 13-i beszámolója szerint Thaiföld Királyi Fegyveres Erői áprilisban aláírták a szerződést zászlóalj mennyiségű VT4 (MBT-3000) harckocsi beszerzéséről Kínával – 50 darab körüli mennyiségről. A harckocsikat két év alatt kell leszállítania a kínai félnek.

Ha igazak a hírek, akkor Thaiföld lesz az első külföldi megrendelője a kínai Norinco csoport VT4 harckocsijának.

Norinco VT4 / MBT-3000

A bejelentés megállapítja, hogy a VT4 –el kapcsolatos beszerzés aláírására azért került sor mivel folyamatos nehézségek merülnek fel az ukrán Oplot-T harckocsik szállításával kapcsolatban. Mint ismert Thaiföld még 2011-ben kötött szerződést Ukrajnával 49 darab Oplot-M harckocsi beszerzéséről. Az első harckocsi 2014 februárjában érkezett meg, de eddig mindössze 10 darabot szállítottak le az ukránok.

A hírek szerint további 150 darab VT4–et rendelhetnek, ha elégedettek lesznek a harckocsi üzemeltetésével, illetve betartja a szállítás időtartamát a kínai fél.

Bár a harckocsik összeszerelését nem tervezik Thaiföldön, a szerződés egyes kínai technológiák átadását is tartalmazza a „Védelmi Technológia Intézetnek“( Defence Technology Institute – DTI)

Az ukrán tankok szállítása körüli problémák miatt a thai hadsereg egy speciális bizottságot hozott létre 2015-ben, amely feladata új harckocsi beszerzés előkészítése volt. A bizottság két lehetséges tank beszerzését vizsgálta: az orosz T-90Sz/MSz és kínai VT4(MBT-3000).

Ennek függvényében meglátogatták mindkét gyártót. 2015 májusában az „NPK“ Uralvagonzavodot (Nyizsnij Tagil) és 2015 októberében a Norinco csoporthoz tartozó „Inner Mongolia First Machinery Group“-ot.

2016 februárjában a költségvetésből már el is különítettek 8,99745 milliárd bahtot (~ 251 millió USD) 51 darab új harckocsi beszerzésére a 2016-2018 években.

Az egyik prototípus | Fotó: Norinco

Az egyik prototípus | Fotó: Norinco ,

—–
boki