|

Hamarosan érkeznek a thai Oplotok

Ukrajna májusban szállítja le az első csomag T-84 Oplot harckocsit – jelentette be Prayuth Chan-ocha ezredes, a Thai Királyi Hadsereg parancsnoka.

Ez a csomag azonban nem lesz valami nagy, mindössze csak 5 darab Oplot érkezik Kelet-Európából és összesen 49 darabot kell az ukránoknak leszállítaniuk 2015-ig, így teljesítve majd a 2011-ben megkötött szerződést. Akkoriban még további 150 darab T-84 beszerzése is felmerült, mint lehetőség és a thaiok éltek is vele, tehát a thai hadsereg összesen 200 darab Oplottal gazdagodhat majd az elkövetkező években.

Oplot a sárban | Forrás: alphacoders.com

Oplot a sárban | Forrás: alphacoders.com ,

Chan-ocha ezredes azt is elmondta, hogy az Oplot tankokat maga is megvizsgálta egy ukrajnai útja során és szerinte a hadsereg a pénzéért cserébe megfelelő értéket kap. A legtöbb hadsereg az eszközeit általában nyugati beszállítóktól szerzi be, amelyeknek ára viszonylag magas – tette hozzá még. Egyébként az ezredes úr elégedettségén a thai harckocsizók nem osztoznak annyira, mivel szerintünk az Oplot automata töltőrendszere hátrányt jelenthet a manuálissal szemben éles helyzetekben.