|

JF-17 – akkor most ki vesz és ki nem?

Kétségtelenül beindulni látszik az elsősorban a vékonyabb pénztárcájú és/vagy politikai okokból limitált kínálatból válogatható országok piacára szánt kínai-pakisztáni fejlesztésű és pakisztáni gyártású CAC/PAC JF-17 Thunder szekere. Annak ellenére is, hogy az első vevő kiléte körül továbbra is megy a kavarás.

Pakisztáni JF-17 Thunder a 2015-ös Párizsi Légiszalon ideje alatt lencsevégre kapva. | Fotó: Eric Salard

Pakisztáni JF-17 Thunder a 2015-ös Párizsi Légiszalonon | Fotó: Eric Salard ,

A közelmúltban írtunk róla, hogy a típus kapcsán már régebben hírbe hozott, majd az értesülést cáfoló Srí Lanka mégiscsak a JF-17 mellett döntött. Colombo ezt azóta ismételten csak cáfolta, így továbbra sem lehet tudni ki is az első vevő. Aki a pakisztániak bejelentése szerint a 2015-ös Dubai Airshow alapján egyébként szerződést kötött velük.

Srí Lanka kapcsán megemlítendő, hogy az illetékesek két tűz között állnak, hiszen a pakisztániakon felül India célkeresztjében is ott vannak: Újdelhi az indiai fejlesztésű Tejas-t szeretné srí lankai színekben is látni. A dolog pikantériája, hogy létezik egy 400 millió dolláros hitelajánlatuk is Srí Lanka felé, amit eleinte nem kötöttek a Tejas-hoz, ám a JF-17-el kapcsolatos fejlemények hatására ezen hitel folyósítása most már állítólag össze van kapcsolva a Tejas beszerzéssel.

A srí lankai bonyodalmakat félretéve is beszélhetünk fejleményekről a Thunder kapcsán, hiszen szintén a napokban lett belengetve, hogy Nigéria is bejelentkezett a típusért: az afrikai ország 3 gépet vásárolna légiereje számára 5 milliárd nigériai naira, azaz potom 25-26 millió dollár összértékben. Ez nagyon-nagyon olcsó ár, ám érdemes megjegyezni, hogy nigériai illetékeseknek egy 2014-es pakisztáni látogatása kapcsán 25-40 JF-17 beszerzése merült fel, így nem kizárt, hogy ez az idén leszállítandó 3 gép csak egy nagyobb, egyelőre nem közölt méretű géppark első példányait jelenti.

A dolgot tovább is lehet fokozni, hiszen a pakisztáni elnök országának védelmi szektora által elért sikerei kapcsán arról is beszélt, hogy Nigéria mellett Azerbajdzsán is érdeklődik a JF-17 iránt. A kapcsolódó híresztelések alapján a kaukázusi ország 24 JF-17-est rendszeresítene MiG-21, MiG-29 és Szu-25 típusokból álló légiereje modernizálásaként.