|

Újabb vevő a T-50-esre

Tovább bővül a Lockheed Martin és a Korea Aerospace Industries (KAI) által közösen fejlesztett T-50 Golden Eagle vásárlói köre, ezúttal Thaiföld voksolt a szuperszonikus típusra.

Ahogy arról a HTKA is beszámolt, az ázsiai ország légiereje lecserélné a kiöregedőfélben lévő Aero L-39 Albatros típusú sugárhajtású kiképzőgépeit. Nos, végre megszületett a döntés, bár a gépmennyiségtől nem fognak hasra esni a KAI vezetői: mindösszesen 4 példányról szól a 110 millió dolláros szerződés, azonban 24 gépes opciót is tartalmaz, ami már jobban hangzik. A thai gépek jelölése T-50TH lesz, a most megrendelt példányokat 2018 márciusáig kell leszállítania a gyártónak.

KAI T-50B Golden Eagle

A General Electric F404 hajtóművel szerelt típust eddig Dél-Korea mellett Indonézia, Irak és a Fülöp-szigetek választotta.

A Thai Királyi Légierő (RTAF) jelenleg 36 darab Aero L-39 Albatros típusú sugárhajtású kiképzőgéppel rendelkezik, melyeket közel 30 éve használnak. A 2000-es évek elején a flottát modernizálták, izraeli avionika került bele és alkalmassá tetták AIM-9 Sidewinder indítására is. A gépek egyébként nem csak kiképzőgépként, hanem csapásmérőként is funkcionálnak az ázsiai országban.