|

Irak is Golden Eagle-t rendelt

Hiába a korábbi biztató egyeztetések az L-159 ALCA típusú kiképzőgépek megvásárlásáról, Irak mégis más típusra voksolt.

Az iraki vezetés bejelentette, hogy december 12-én 1.1 milliárd dolláros szerződést írtak alá a Korea Aerospace Industries vállalattal 24 darab T-50IQ típusú sugárhajtású kiképzőgép beszerzéséről. A kontraktus továbbá pilótaképzést és 20 éves logisztikai támogatást is tartalmaz, mellyel együtt 2 milliárd dollárt is eléri az értéke. Az első gépek szállítása 2016 áprilisában kezdődik és 1 éven belül átadásra kerül a komplett flotta.

Forrás: KAI

Forrás: KAI ,

A T-50IQ verzió a szuperszonikus T-50 Golden Eagle harciasabb változatának, az F/A-50-esnek személyre szabott variánsa, a pilótaképzés mellett képes csapásmérésre is. Egyelőre nem publikus, hogy az iraki gépek miben egyediek, így csak a Dél-koreai Légierőnek leszállított F/A-50-esről tudunk nyilatkozni: Link 16 adatátviteli rendszerrel, Elta Systems EL/M-2032 lokátorral, besugárzásjelzővel, éjszakai képalkotórendszerrel, valamint 20 milliméteres gépágyúval vannak ellátva, emellett 4500 kilogrammnyi fegyverzet hordozására képesek.

A General Electric F404 hajtóművel szerelt típus az Aero Vodochody L-159 ALCA, a BAe Hawk 128 és a Jakovlev Jak-130 felett diadalmaskodott, győzelmében minden bizonnyal sokat segített, hogy az F-16-oson alapul (melyből szintén rendelt Irak), valamint értékesítésében amerikai cég is érdekelt (a fejlesztésben segédkező Lockheed Martin).

Amennyiben érdekel a típus, katt ide a HTKA Cikkgyűjteményéért, ahol a T-50-es mellett további harci repülőgépekkel, helikopterekkel, szárazföldi és vízi eszközökkel kapcsolatos típusismertetők és cikkek, valamint szakmai tanulmányok is alálhatóak.

Fórum hozzászólások

There are no comments in the forum topic that is associated with this post.