|

Iraki Alcák: közel a megállapodás?

Sajtóinformációk szerint hamarosan megszülethet az egyezség a cseh és az iraki fél között, melynek értelmében az európai ország által megrendelt, de lekonzervált kiképzőgépeket a közel-keleti állam vásárolja meg.

Az Aero Vodochody által kifejlesztett és gyártott L-159 Alca típusú sugárhajtású kiképzőgép finoman szólva sem lett exportsiker, a világhírű elődjével ellentétben egyetlen egy külföldi megrendelés sem érkezett még rá, holott igazán kedvező áron próbálják elpasszolni a Cseh Légierő számára szükségtelenné nyilvánított és lekonzervált példányokat.

Fotó: nosint.blogspot.com ,

Tavaly reppent fel először a hír: a csehek ezúttal Irakot célozták meg, a hadseregét épp újjáépítő ország számára pont megfelelő lenne a típus, hisz üzemeltették elődjét, az L-39 Albatroszt is. Azóta folyamatosan közeledtek a felek, a napokban eképpen nyilatkozott a cseh védelmi miniszter, Alexandr Vondra:

„A tárgyalások nagyon intenzívek és több tucat gépet érintenének.” – mondta Saadun al-Dulaimi iraki védelmi miniszterrel folytatott tárgyalása után. A közel-keleti fél is kiállt a nyilvánosság elé, al-Dulaimi közölte, tényleg nagyon érdeklik őket a gépek és olyan gyorsan szeretnék üzembe állítani, amilyen gyorsan csak lehetséges.

Fotó: AERO Vodochody ,

Vondra – aki a gépek árát nem volt hajlandó elárulni – nyilatkozatában kifejtette, Csehország 36 darab új vagy alig használt, lekonzerválva megőrzött L-159-est ajánlanak Irak számára, mely versenyt írna ki a gépbeszerzésre, ahol konkurensként a dél-koreai T-50 Golden Eagle és a birt BAe Hawk várható ellenfélnek.

25 hozzászólás “Iraki Alcák: közel a megállapodás?”

  1. Az alapképzés Jak-52-esekkel történik Szolnokon, majd az alkalmas növendékek Kanadába kerülnek az NFTC program keretében. A hazatérő, már végzett pilóták kerülnek ki a svédországi Gripen-átképzésre. A Kanadából hazatért pilóták jártasságának fenntartásában van egy bérelt Alca Kecskeméten. A Gripenre átképzett pilóták szinte csak a Gripenen és a típus szimulátorán repülnek.

  2. ALCA!!!
    Ez a legveszélyesebb típus a HTKA-n…:D

    Nem csak a HTKA-n. A Raptort leharapná az égről, csak az amcsik nem merik összeereszteni őket. A szenátus gondolkodik rajta, hogy a gépet csupaszon (fegyverzet nélkül) is besorolják a tömegpusztító fegyverek közé. A CIA csempészett ki egy darabot tesztelésre, ami körberöhögte az USA légvédelmi rendszerét, mivel egy L-159M-et sikerült kivinniük, amiben az M a metró rövidítése, tehát a gép a metróalakutakban is tud közlekedni. Egyébként a csehek tervezik a mostani Honeywell hajtóműveket orosz Energia típusúakra cserélni, így az L-159SD (SD = Super Duper) verzió képes lesz a holdutazásra.

  3. Az L-159B (amely egyetlen prototípus) néha ideiglenesen hazánkban állomásozik, de ez nem azt jelenti, hogy nálunk van. Általában repült órákat bérlünk rá, amely egy közbenső cégen keresztül valósul meg és repült órája drágább mint egy F-16 Falcon-nak.. (bár ez megint csak viszonyítás, milyen, Falcon milyen szerződés stb..) szóval kutyadrága..

  4. sulyid: Akkor félre érthetted, mert én is teljességgel támogatom molnibalage véleményét az ALCA témában!!!! Régen én is mindig az ALCA beszerzéssel hozakodtam fel, de még tavaly vmikor meggyőzött arról, hogy nekünk tényleg a gripeneket kellene kihasználnunk és nem az ALCA-ra költeni.