|

Megköttetett az iraki Falcon szerződés

Korábban már beszámoltunk arról, hogy Irak a Lockheed Martin által gyártott F-16 Fighting Falcon vásárlása mellett döntött, mellyel szemben Washington nem meglepő módon nem támasztott akadályt, ám arról is gondoskodott, hogy az új építésű Block 52-esek ne legyenek potensebbek a kelleténél.

Nos, ezúttal a szerződés is megköttetett és némi pénzmag is érkezett az amerikaiak számláira. A 18 darab F-16C/D Fighting Falcon 3 milliárd dollárjába kóstál majd Iraknak. Ezen összeg az új építésű, F-16IQ jelölésű madárkák beszerzését fedezi, a fegyverzet és kapcsolódó szolgáltatások további 1,2 milliárd dollárt vonnak majd el az iraki államkasszából, azaz a teljes program ára 4,2 milliárd zöldhasú. Az iraki kormány szóvivője szerint 1,4 milliárd dollárt már át is utaltak.

A gépeket szállító Lockheed Martin nyilatkozata szerint a realizálódott iraki megrendelés 2015 elejéig tartja életben az F-16 gyártósort, mely amúgy 2013 őszén állt volna le.

12 hozzászólás “Megköttetett az iraki Falcon szerződés”

  1. Azt az irgalmatlan sok pénzt amit beleöltek Irak felszabadításába azt valahonnan vissza kell szedni! Ha már az olajcégekből nem jön annyi akkor a fegyverekből. :) Gondoljátok végig! Ez még csak 18db és közel 100 gépet szeretnének 2020ig. Még 4×4,2 milliárd lehet kicsit több. az további 16-17 milliárd dodo. ennyiből india mennyi gépet is vesz? ráadásul nem butítottat.

  2. Szegény irakiak jobban jártak volna ha a francia ajánlatot fogadják el, a felújított Mirage-at. Azokból ennyi pénzért legalább háromszor ennyi kijött volna, de még a 2000-ekből is többet tudnának venni, ha meglenne a poltikai akarat!

  3. Logisztikai csomag is van, de ennek részleteit nem tudom. Egy gép beszerzési árának többszöröe az, amit az élettartama alatt rá kell költeni. Lehet, hogy ez is benne van a a végösszegben, vagyis a gépekhez az irakiaknak nem kell alkatrészt venni, a javításokt fizetni, mert az az amerikaiak költsége.