|

A T-50 lett a befutó Indonéziában

Végleg eldőlt, hogy az Indonéz Légierő a dél-koreai T-50 Golden Eagle típusú sugárhajtású kiképzőgép mellett döntött, melyből 16 példányt vásárolnak némi ellentétezésért cserébe.

Az ázsiai ország 16 darab sugárhajtású kiképzőgépet vásárol a Korea Aerosapce Industries (KAI) vállalattól mintegy 400 millió dollárért cserébe, ezzel a T-50-es első külföldi megrendelőjévé vált. A dél-koreai gép az orosz Jak-130, az olasz M-346 ‘Master’, a cseh L-159 ALCA és a brazil EMB-314 Super Tucano típusokat ütötte ki, hogy a brit BAe Hawk Mk.53 kiképző gépek váltótípusává váljon. Az első példányokat várhatóan 2013-ban szállítja le a KAI az Indonéz Légierő számára.

A dél-koreai fél vállalta, hogy Indonéziában gyártott CN-235 típusú repülőgépeket szerez be a hadereje számára, azonban ezek példányszáma nem ismert, azt sem tudni, hogy szállítófeladatokra használják majd őket, avagy tengerészeti járőrgépként, vagy más különleges feladatra alkalmazzák majd a gépeket.

Az üzlet létrejötte nem túl meglepő (a gyár illetékeseinek nyilatkozatai ellenére), ugyanis a két állam meglehetősen szorosra fűzte mostanában a viszonyát, közösen kívánnak ötödik generációs vadászbombázót kifejleszteni.

35 hozzászólás “A T-50 lett a befutó Indonéziában”

  1. A T-50 es nem egy fogatlan sas. Jo gep jo elektronikaval. Onmagaban nem is ez az ami aggodalomra okot adhat hanem az hogy DK az utobbi ket evtizedben mint beszallito majd onallo fejleszto illetve liszensz vasarlo, rentgeteg potens technologia birtokaba jutott amit most arul. Arul, es meg pedig olyanoknak akik nem talan nem kellene. Az hogy a Torokokkel harckocsi tuzerseg es elektronika ( rep es raketa elektronika ) osszeboltoltak mar onmagaban nem jo de az hogy egy 5 GEN gep fejlesztesebe bevonnak egy olyan orszagot annak haderejet amelyiknek eves koltsegvetesenek csak cca 20 % a kormanyzati penz a tobbit maga termeli ki a sajat kis „uzletecskeivel ” illetve amelyiknek eleg jelentos kapcsolatai vannak mind kina mind pedig a tobbi iszlam allam fele, haaat ez mar tobb mint nem szerencses szerintem. Raadasul Indonezia ( mert rola van szo ) bejelentette igenyet legalabb 2 db modern D/E tengora is amelyre meghivta a Francia orosz DK cegeket is.

    Cca 3 honapja jelentette be az Indonez genralisszimusz hogy 200 + Szu-27 es gep beszerzeset tervezik meg 2020 elott. Jelenleg van nekik vagy tiz az is tobb alvaltozatban es igy vallranditassal elintezheto lenne a dolog de a kovetkezo pilota es muszaki csoport mar elindult a kikepzesre. A meglepo a dologban hogy nem az eddigi szallitohoz az oroszokhoz hanem nem fogjatok kitalalni hova mentek kikepzesre, na hova, igen rizsesekhez kinaba.

    Indonezianak a kalozkodas csempeszet a fo problemaja es senki nem fenyegeti . De az ut amire lep valahogy megis egy komoly konfliktusra valo felkeszulesre utal. Legalabbis nekem.

    Ui : A Szu-27 sek beszereset az F-16 sok nem erintettek.

  2. Tévedtek fiúk.

    Kuruc az aki, felelőtlen Nyugati erőkhöz tartozó államok pénz éhessége miatt. AZ első vonalba szív majd, ha baj van.

    Abba a térségbe valami készül.

    A legszörnyűbb hogy az egyetlen normális fehér többségű állam is veszélybe van

  3. És mit számít az n+1 Szu-27 / J-11? Csapásmérő képesség nulla. Az ausztrál SH + Hornet + F-35 (?) flotta és a világ egyik legmodernebb haditengerészetét mit zavarja az, hogy egy némileg elmaradatott ország zsebtáboronoka 200 ilyen géppel dobálózik…? Teljesen lényegtelen. Légiutántöltés nélkül – már elnézést – szart sem értnek, mert akkorák a távolságok arrafele, hogy még a Szu-27 is viccesen kevés a belső üzemanyag kapacitásával.

  4. A J-11B-nek van csapásmérő képessége és a SZU-30MKK-nak is.

    A Szu-30MKK az nem Szu-27 és nem J-11. Pont. J-11B-ből mennyi van? Milyen precíziós csapásmérő képessége van? Van kínai cucc, ami legalább megüti a Kh-29 szintet és a KAB család színvonalát? Milyen kínai TGP pod van? Orosz import? Azért beszédes, hogy évek óta csorgatják a nyálukat a francia Democles POD-ért…

    Szóval, azért vannak hiányosságok.

  5. Moni előbb olvass utána mielőtt teljesen leírnád a kínai haderőt. Nálunk sokkal jobban tájékozottabb emberek sem írják le őket.

    TGP podnak megfelel neked a WDM-7 ? kínai gyártmány. Nem orosz eredetü, mivel az orosz cuccok még a közelében sincsenek.

    LS-6 siklóbomba? GPS vagy lézer irányítással

    LT-2 lézerirányítású bomba.

    Csak így pár apróság anélkül, hogy nagyon beleásnám magam. Sőt van egy új radargyilkos rakétájuk is.

    A vizsgáim után tényleg beleásom magam nagyon a kínai haderő dolgaiba és összeszedek amit csak lehet.

  6. Mondjuk a Kína vs Taiwan dogon vitázni talán van alapja, de Kína vs Austrália már gyerekes lenne. Dudi betette a linket a kínai gépek hatótávolságáról ha Hainan szigetéről indúlnának. Még ha fel is töltik őket repülés közben és így képesek lennének csapást mérni az auszrál szárazföldre akkor is messze kevés egy invázió támogatására.
    Szóval én elmentem sörözni…

  7. TGP podnak megfelel neked a WDM-7 ? kínai gyártmány. Nem orosz eredetü, mivel az orosz cuccok még a közelében sincsenek.

    És ezt honnan lehet tudni…? [fejvakarás]

    Egyébként meg nem írtam le, de kicsit kezd az agyamra menni, hogy egyesek szerint az első kínai cuccokat egyből olyan szintre teszi, hogy megközelíti vagy agyonveri azokét, akik mögött 40-60 éves fegyverfejlesztési múlt áll. Elég meredek feltételezés.

  8. Molni nem azt mondom, hogy a kínai agyonveri a nyugati cuccot, sőt van még mit fejlődniük. de az oroszoknál lényegesen több tapasztalatuk van a modern precíziós fegyverek terén. sokkal modernebb technológiák állnak a rendelkezésükre. az oroszok most kezdenek éledezni és jelenleg ott tartanak, hogy a 20 évvel ezelőtti terveiket próbálják feléleszteni és folytatni, de 20 lemaradásuk van főleg mikroelektronika terén. a precíziós fegyverek pedig az elektronikától függnek.
    Légyszives írj egy olyan orosz precíziós fegyvert amit az elmúlt 5 évben fejlesztettek ki, és nem a 90évek szintű technológiával készült.

    Te hova sorolnád a WMD-7-et?

  9. Kuruc71. Állás pontja ma még lehet nem állja meg a helyét.
    De mi a katona feladata?

    Ne tán az, hogy állandóan készen legyen a harcra, valamint számoljon az összes veszély forrással.

    Kína ma még nem veszélyes rájuk, de mi lesz holnap.

    Egy 10 milliós ország nem veheti fel a versenyt egy 1-1,2Milliárdos országgal.
    Ha tekintetbe vesszük hogy a mai, de legfőképp a holnap Kínai katonája nem Ak+2X60 tárral fog rohamozni.

    Kurucék meg ott jobban megtudják ítélni a folyamatokat mint mi x-ezer kilométerekről.

    Mért nézi rossz szemmel Dél-Korea fegyver eladásait?

    Szerintem azért mert az látja, hogy ez által technikai fölényük egyre csökken

  10. monyok

    Még is mi az a sokkal több modern technológia?Pl modern kohásztai eljárások amik nélkülözhetetlenek egy hajtóműhöz?Vagy lézer technológia ami a DIRCM-hez kell?Esetleg elektro-optikai kutatások amik egy MAWS-hoz vezetnek?

  11. Bocs nen monyok hanem snakeye!

    Ami a precíziós fegyvereket illeti ott van a KAB család lézeres vagy TV-s irányítású bombái.Márpedig ezek jó 30 éve rendelkezésre állnak és nem pár éve lettek kifejlesztve!Amiben lemaradásuk van az oroszoknak az a GPS vezérlésű bombák de ez érthető is mert nem volt nekik elég műholdjuk.

  12. Molni nem azt mondom, hogy a kínai agyonveri a nyugati cuccot, sőt van még mit fejlődniük. de az oroszoknál lényegesen több tapasztalatuk van a modern precíziós fegyverek terén.

    Ezt ugye nem gondolod komolyan…?

    Kínának a Szu-30MKK és fegyverpakk vételéig 0, azaz NULLA precíziós fegyvere volt taktikai vadászokhoz még a szovjetekhez vagy bárkihez is mérve. Ha volt is valami, az a komolytalan kategória lehetett. Ugye azt azért belátod, hogy akinek a 1999-ben a 20-25 éves szovjet/orosz technika 2 generációs ugrás volt, az nem kalapálgat TGP + TFR + LGB kombót. Álá F-16C Block 25 a ’80-as évek végén közepén, ami akkor 15 éves fejlesztési és 8-9 éves alkalmazási múlttal bírt.
    Az F-111 Pave Tack rendszere akkor ár majdnem 30 éves volt.
    Úgy viszonyítási alapnek ez elég?

    Ehhez képest – mennyiséget most ne vegyük számításba – azért az szovjet / orosz fejlesztés kipréselt magából Kh-25, Kh-29 változatok sorát, régebbi rádió parancsvezérelt Kh-23/66-ot, radargyilkos Kh-31-et és lézer- és TV vezérlésű bombákat is, stb. Ez kb. 30 évet ölel fel és csak taktikai vadász szint. Erre jön még a Gránit – a maga koráb nyugati szemmel is kőkemény cucc volt – és egyéb hajó elleni rakéták.

    Ehhez képest hol van Kína? Sehol. Még a mostani kész termékpalettát nézve sem. Milyen több tapasztalat? Első körben a Kh-31-et kezdték el másolni. Lényegében azóta tudnak fejlesztni, hog ezekre pillantást vehettek…

    sokkal modernebb technológiák állnak a rendelkezésükre

    Oszt mégis honnan…? A kommersz technika egyformán elérhető, de a szovjet / orosz hadiipari háttérnek igen komoly múltja van. Kínában 30 éve olyan gépeket fejlesztettek, ami a mai szemmel kb. bádogosmunkának titulálható, ha szemét akarnék lenni.

    Te hova sorolnád a WMD-7-et?

    Mivel egy gramm anyag sincs róla, elég nehéz bármit mondani. Az átlagos technikai színvonalat ismerve max. LANTIRN tája. Sok országnam pesze ez a szint is csak álom, de azért a mostani újabb generációs orosz TGP-vel összemérve – gőzöm sincs, hogy mennyi van belőle, csak képen láttam – valszeg max. pariban van. Minden pénzsóvárság ellenére sem adnak el mindent már az oroszok sem.

  13. Kína. Jelenleg szerintetek nincs potens csápás mérő fegyverzetűk.
    De van pénzük nem kevés. Mi van ha megvesznek pár e területen jártas orosz mérnököt.

    Másik lehetőség Izraellel megalkusnak ilyen jellegű technológiákért.

    Azért az F-16 terveinek átadása se volt semmi.
    Szu-27 leszámit van, előtte Mig-21-es kolonokat gyártottak.

  14. Ebben a gépben egy dolgot nem értek. Kisebb és könnyebb, mint a Gripen, ugyanaz a hajtómű van benne, miért ennyivel alacsonyabb a maximális sebessége?
    Egyébként meg tényleg elég jó a fellelhető adatok alapján, viszont olyan drága, hogy a Master/Yak páros veri ár-érték arányban.