|

Mégsem bérel Gripeneket Brazília

Brazil lapinformációk szerint elvetették a réskitöltő szerepre érkező, ideiglenesen bérelt JAS-39C/D Gripenek ötletét a dél-amerikai ország vezetői.

Mivel a réskitöltő szerepre rendszeresített Mirage 2000-eseknek 2013 decemberében lejárt az üzemideje és nyugdíjazásra kerültek, a váltótípus érkezéséig csupán a Northrop F-5EM/FM típusú vadászok védik Brazília légterét. A kapacitáscsökkenés pont rosszkor jött, mivel a 2016-os olimpia alatt fokozott felügyeletet kellene biztosítania a Brazil Légierőnek.

A dél-afrikai Gripenek már vigyáztak világbajnokságra

A dél-afrikai Gripenek már vigyáztak világbajnokságra ,

A probléma orvoslására először használt F-16-osok beszerzését tervezték, de a Gripen győzelmével a svédek is felajánlották régebbi gépek bérleti lehetőségét is. A Brazil Légierő illetékesei 10 darab C és 2 darab D verziójú Gripen bérléséről tárgyaltak a skandináv féllel. A gépek a Svéd Légierő állományából kerültek volna átadásra és már 2016-tól használhatták volna őket a brazilok. A döntés logikus lépés lett volna, hisz 2019-től a modernebb E/F variáns viseli majd az ország felségjelét, így a pilóták és műszakiak is hamarabb megismerkedhettek volna az északi deltaszárnyúval.

De a legfrissebb hírek szerint mégsem kerül sor az üzletre egyelőre ismeretlen okok miatt. Egy dolog biztos: hogy a brazilok hogyan oldják meg a jövő évi olimpia kapcsán felmerülő légtérvédelmi kérdéseket, az továbbra is kérdéses.