|

Gripenek vigyázhatják a brazil olimpiát

Egyre közelebb az a brazil-svéd megállapodás, melynek értelmében a skandináv ország JAS-39C/D Gripen típusú repülőgépeket ad bérbe Brazíliának az új gyártású példányok megérkezéséig.

A múlt hét folyamán a dél-amerikai országból egy delegáció utazott Svédországba a két állam közötti stratégia együttműködés részleteinek tisztázására. A hírek szerint május folyamán ratifikálásra kerülő dokumentum tartalmazza majd az F-X2 tenderen győztes JAS-39E/F verzió megérkezéséig 10 darab JAS-39C/D Gripen lízingjének részleteit.

Brazília - ha rövid időre is, de - belép a C/D verziójú Gripent üzemeltető nemzetek sorába | Fotó:  HTKA.hu - Phoenix

Brazília – ha rövid időre is, de – belép a C/D verziójú Gripent üzemeltető nemzetek sorába | Fotó: HTKA.hu – Phoenix ,

A tárgyalások jelenlegi állása szerint a bérlet gépek két adagban érkeznek Brazíliába: 6 darab 2016 első negyedévében, míg 4 példány 2017 első negyedévében kerül átadásra, így a Gripenek egy része már részt tud venni a 2016-os olimpiai játékok felügyeletében. Az elhúzódó tender miatt kialakuló rés kitöltésére kényszerből érkező vadászgépek a Svéd Légierő állományából kerülnek majd ki, ráadásul a brazilok „ingyen” kapják őket, csupán az üzemeltetési költségeket kell kicsengetniük.

SAAB Gripen géppár

A Gripenek számára nem ismeretlenek a nagy sportesemények: 2010-ben szintén Gripenek védték a dél-afrikai labdarúgó-világbajnokság résztvevőit | Forrás: Saab AB ,

Természetesen a delegáció az E/F verzió megrendelésének részleteiről is egyeztetett Svédországban. Azt már tudni lehet, hogy két pilóta már idén megkezdi a Gripen-átképzést, de ők minden valószínűség szerint a réskitöltő szerepre érkező C/D verzióval ismerkednek meg, az E/F verzióra kerülő hajózók és műszakiak oktatása csak a megrendelési szerződés aláírása (várhatóan 2014 decembere) után, 2015 folyamán kezdődhet meg.