|

Japán ajánlat Angliának tengerészeti járőrgépre

Az idő- és költségkeret túllépések miatt 2010-ben törölt Nimrod MRA4, illetve a régi Nimrodok kivonása óta az Egyesült Királyság tengerészeti járőrgépek terén nincs a helyzet magaslatán. Mint ahogy azt a tavaly év végi tengeralattjáró vadászat körüli, megalázónak nevezhető helyzet is tükrözte. Hogy ez mikor és hogyan fog változni az még mindig bizonytalan, annyi azonban bizonyos, hogy mind a Boeing, mind pedig európai riválisa, az Airbus Defence and Space készen áll lecsapni az első pillanatban.

Hogy jön képbe Japán? Nos az önkéntes fegyverexport tilalmat időközben fellazított Japán jelenleg azon van, hogy az évtizedeken át begubózott haditechnikai érdekeltségű cégeit bevezesse a világpiacra. Ennek egyik legújabb eleme az Angliának felvetett, a Kawasaki Heavy Industries nevével fémjelzett P-1 tengerészeti járőrgép. Mely ajánlat annyira nem is új, lévén a színfalak mögött állítólag már a tavalyi Farnborough szakkiállításon folytak egyeztetések a két fél között.

A hazai fejlesztésű Kawasaki P-1 a Lockheed P-3 Orion váltótípusa lesz. | Forrás: Kawasaki Heavy Industries

Kawasaki P-1 | Forrás: Kawasaki Heavy Industries ,

Abban az esetben, ha az angolok a soron következő, idén aktuális Strategic Defense Review keretében úgy döntenek, hogy újból komoly képességű tengerészeti járőrgépeket rendszeresítenek, akkor a japánoknak nem lenne egyszerű dolguk, hiszen az angolok számára mind a Boeing P-8 Poseidon, mind pedig az Airbus C-295 alapú megoldása kisebb kockázatot jelentene a karrierje kezdetén álló Kawasaki P-1-nél.

Ugyanakkor egy, az angol igényekre szabott, (részben) angol beltartalommal megtöltött P-1 akár még vonzó ajánlat is lehet. Ha csak annyira, hogy Londonban esetleg komolyan fontolóra veszik a típust Tokiónak már az is megérheti, hiszen a reklámérték miatt a további potenciális vevőket talán nagyobb esélyekkel tudnák megkörnyékezni.

A sajtó megkeresésére a Kawasaki Heavy Industries úgy nyilatkozott, hogy nem kívánják kommentálni a dolgot, mert nincs tudomásuk semmilyen egyeztetésről, ám ez persze nemzeti érdek, így ha döntés születik, akkor ők azt készek követni. A japán védelmi minisztériumban úgy reagáltak a sajtó érdeklődésére, hogy valóban több lehetséges üzleten dolgoznak, de részletekbe nem kívánnak bocsátkozni.