|

Angliának segítséget kellett hívnia tengeralattjáró vadászathoz

A BBC által a napokban leközölt híranyag szerint Skócia északkeleti partjai mentén még a múlt hónap végén, állítólagos periszkóp észlelés okán vadászat indult egy esetleg az Egyesült Királyság környékén ólálkodó, nem szövetséges, vagy ha úgy tetszik orosz tengeralattjáró után.

A probléma mindössze annyi, hogy a Nimrodok kivonása óta az angoloknak nincsen tengeralattjáró vadászatra kihegyezett merevszárnyú repülőgépük, így szövetségeseik segítségére kényszerültek: az angol védelmi minisztérium közleménye alapján a skóciai RAF Lossiemouth légibázisra szövetséges tengerészeti járőrgépek érkeztek egy rövidebb időtartam erejéig.

A tengeralattjáró utáni kutatás tetőpontján elvileg két amerikai Lockheed P-3 Orion, egy kanadai Lockheed CP-140 Aurora, illetve egy francia Dassault Atlantique segédkezett a Royal Navy egy hadihajójának és a RAF egyik Sentinel felderítő gépének.

Lockheed CP-140 Aurora | Forrás: Royal Canadian Air Force

Lockheed CP-140 Aurora | Forrás: Royal Canadian Air Force ,

A Skót Nemzeti Párt védelmi ügyekért felelős szóvivője, Angus Robertson úgy nyilatkozott, hogy ez az eset rettentő módon megalázó az Egyesült Királyság részére. Főképp, hogy nem ez az első alkalom, hogy a szövetségeseik jóindulatára kell hagyatkozniuk egy komoly hiányosság megléte miatt.

A Skót Nemzeti Párt mindemellett abszurdnak tartja, hogy ugyan London hatalmas összegeket kíván elkölteni a nukleáris elrettentő arzenál továbbvitelére, de jelenleg nem rendelkezik a tengerészeti járőrözéshez szükséges teljes arzenállal és Skóciában például egyetlen járőrgép sem állomásozik.

Pár év múlva hasonló repülhet amerikai felségjellel? Sentinel R1 a képen l Forrás: airsceneuk.org.uk

Pár év múlva hasonló repülhet amerikai felségjellel? Sentinel R1 a képen l Forrás: airsceneuk.org.uk ,