|

Szövetkezik a Boeing és az Airbus

Azt régóta tudni, hogy a Lockheed Martin és a Boeing árgus szemekkel figyeli a dél-koreai KF-X program alakulását, de azt nem vártuk, hogy a seattle-i vállalat a polgári piacon található legnagyobb konkurensével szövetkezik a bethesdaiak legyőzésének érdekében.

Az óév végén robbant a hír: a Boeing az Airbus és a Korean Airlines segítségével próbálja meg legyőzni a Dél-Koreában „protekciós” Lockheed Martint. Az amerikai-európai-koreai egyesülés a Silent Hornet vadászbombázón alapuló konstrukciót ajánl a KF-X programhoz, az Airbus Defense&Space (korábban Airbus Military) pedig olyan berendezések és technológiák esetén biztosít majd alternatívát, melyek exportját az amerikai Kongresszus esetlegesen megvétózná (például AESA radar, vagy a radarabszorbens anyagok terén szerzett tapasztalatok).

Silent Hornet illeszkedő póttartályokkal és bombakamrával

Silent Hornet illeszkedő póttartályokkal és bombakamrával ,

Lockheed Martin az előzetes hírek alapján a Korea Aerospace Industries (KAI) szövetségese lesz (ahogy a korábbi programok – például a T-50 Gonden Eagle – esetében), azt azonban nem tudni, hogy az egyhajtóműves vagy a kéthajtóműves konstrukciót választják-e pályázathoz.

A KAI többféle koncepciót készített már

A KAI többféle koncepciót készített már ,

A KF-X program célja az F-16 Block 50-essel egy kategóriájú vadászbombázó létrehozása külföldi cégek támogatásával. Kikötés az AESA radar és a 21. század színvonalát idéző pilótafülke, valamint a projekt termékétől alacsonyabb radarkeresztmetszetet várnak, mint a Dassault Rafale vagy a Eurofighter Typhoon RCS-értéke, azonban bőven az ötödik generációs F-35-ös értéke előtt maradnának.

A dél-koreai hadiipari beszerzésekért felelős ügynökség, a DAPA (Defense Acquisition Program Agency) december 23-án küldte ki az ajánlatkéréseket a fejlesztésben való részvételre. A közel 8 milliárd dollár költségvetésű program fővállalkozója minden bizonnyal koreai cég lesz, a külföldi partnerek technológia transzfert biztosítanak, illetve adott esetben beszállítóként vesznek részt a programban. Jelentkezett már a GE is, mely hajtóműveket szállítana a koreai vadászbombázó számára, a Volvo Aero leányvállalatát pedig már fel is kérték egy új orrkúp kifejlesztésére.