|

Készül a dél-koreai lopakodó orrkúpja

Bár korábban felmerült, hogy a törökökkel együtt a svédek is csatlakoznak a dél-koreai KF-X programhoz, ám erről tudomásunk szerint egyelőre nem folynak komoly tárgyalások, azonban a skandináv ipar ennek ellenére (ha közvetetten is, de) részt vesz a típus fejlesztésében.

A koreai LIG Nex1 vállalat azzal a feladattal bízta meg a Volvo Aero tulajdonában lévő, a kompozitanyagok fejlesztésében Európában élen járó ACAB (Applied Composites AB) céget, hogy fejlesszenek a KF-X program végtermékéhez méltó orrkúpot. A most megkötött szerződés értelmében a svéd fél kikísérletezi a megfelelő anyagokat és kialakítást, emellett legyártja a laboratóriumi tesztekhez és a prototípusok számára szükséges orrkúp-mennyiséget.

Fotó: Volvo Aero ,

A skandináv vállalat nem kezdő ezen alkatrészek készítésében, több mint fél évszázada minden Saab által gyártott vadászbombázó számára az ACAB mérnökei fejlesztették ki az orrkúpot. A polgári repülésben, a hadiiparban és az űrtechnológiában is érdekelt cég az egyik (ha nem a) legnagyobb név az orrkúp-fejlesztésben, ám a vezetés továbbá tervezi a terjeszkedést a repülőgép-iparban.

21 hozzászólás “Készül a dél-koreai lopakodó orrkúpja”

  1. A méreten később lehet változtatni. Ám minden bizonnyal a dél-koreaiak adtak méretadatokat és szélcsatorna-adatokat is nekik a megbízáshoz. A svédek feladata amúgy is a radartechnikailag legmegfelelőbb kialakítás és anyag kikísérletezése.

  2. „A polgári repülésben, a hadiiparban és az űrtechnológiában is érdekelt cég az egyik (ha nem a) legnagyobb név az orrkúp-fejlesztésben, ”

    engem (éppen ellenkezőleg) arról győzött meg a cikk, hogy lám Európa (a nyugat) tudásbázisa, technológiai képessége még mindig vezet és a világ élvonalában van. ha nincs is jelenleg politikai igény 5. gen. gép gyártására, a képesség megvan.

  3. @Terminator:

    Ez nem az MDD és a BAe által a JSF programra nevezett gép?

    Íme még néhány kép róla:

    http://www.aerospaceweb.org/aircraft/fighter/jsf/jca_mdd_ng_bae_01.jpg

    http://www.aerospaceweb.org/aircraft/fighter/jsf/jast_mdd_bae_01.jpg

    http://www.aerospaceweb.org/aircraft/fighter/jsf/jast_mdd_ng_bae_01.jpg

    http://www.jsf.mil/images/gallery/cddr/mda_ngc_bae/cddr_mda-ngc-bae_005.jpg

    http://www.aerospaceweb.org/aircraft/fighter/jsf/jast_mdd_ng_bae_04.jpg

    http://www.aerospaceweb.org/aircraft/fighter/jsf/jast_mdd_ng_bae_06.jpg

    http://navy-matters.beedall.com/images/jast-md-ng-bae2.jpg

    http://www.alexstoll.com/AircraftOfTheMonth/USMC-JSF.jpg

    http://www.alexstoll.com/AircraftOfTheMonth/USAF-JSF.jpg

    http://www.alexstoll.com/AircraftOfTheMonth/JSFs.jpg

    És itt van még néhány érdekes konstrukció:
    http://www.aerospaceweb.org/aircraft/fighter/jsf/pics01.shtml

  4. Nagyon hasonlít de ha megnézed, az általam linkelt gépnek két hajtóműve van. A dátum is kb egybeesik, de ez inkább Raptor „másolatnak” tűnik. Lehet hogy megpróbáltak róla még egy bőrt lehúzni, miután kiestek a JSF tenderen.

  5. A BAE Replica politikai okokból lett törölve. Az amerikaiak meggyőzték a brit politikusokat, hogy szálljanak be a JSF programba, így „olcsóbban” megússzák a dolgot. Azóta a brit politikusok is megbánták a dolgot, a hadsereg emberei pedig elejétől fogva ellenezték a dolgot.