|

Megkeresztelték a HMS Queen Elizabeth-et

Pezsgő helyett whiskey-vel keresztelték meg a Brit Királyi Haditengerészet legújabb hajóját, a Queen Elizabeth-osztály névadó egységét, a HMS Queen Elizabeth-et.

A Fife-ban található Rosyth hajógyárban ma megtartották a HMS Queen Elizabeth repülőgép-hordozó névadó ünnepségét. Az eseményen az uralkodó, II. Erzsébet brit királynő is részt vett, a programot a zenekarok és díszőrség vonulása mellett a Red Arrows is színesítette. A hajót a szokásos pezsgő helyett Bowmore whiskey-vel avatták fel.

A HMS Queen Elizabeth még nincs kész, a 2016 augusztusára tervezett tengeri próbák előtt be kell fejezni a fedélzeti rendszerek beépítését. Amennyiben minden rendben halad várhatóan 2017 májusában állhat hadrendbe.

Forrás: Royal Navy

Forrás: Royal Navy ,

A 40 repülőeszközből álló ezred befogadására tervezett hajó 12 kiszolgálóhellyel rendelkezik majd, gyomrában a AgustaWestland AW101 Merlin HM2 és HC4 helikopterek mellett 24 darab F-35-ösnek lesz hely, de tervezik róla üzemeltetni a Chinook, Apache és Lynx helikoptereket is.

A 280 méter hosszú, 65 000 tonnás vízkiszorítású HMS Queen Elizabeth osztályának első, és egyben névadó tagja, mely hosszú idő után biztosítani fogja a Royal Navy számára, hogy merevszárnyú, szuperszonikus harci repülőgépeket telepítsen repülőgép-hordozó fedélzetére. Ezek jelen állás szerint Lockheed Martin F-35B Lightning II vadászbombázók lesznek, amik miatt némi átalakítást is eszközölni kellett az eredeti koncepcióhoz képest, például nem került beszerelésre az elektromágneses katapult (EMALS) és a leszállás során a gépeket fékező drótkötélrendszer sem, viszont a fedélzetet speciális borítással kell ellátni, mivel az F-35B hajtóművének gázsugara komoly károkat okozhat ennek hiányában.

Háttérben a HMS Illustrious | Fotó: Royal Navy

Háttérben a HMS Illustrious | Fotó: Royal Navy ,

Az osztály második tagja, az HMS Prince of Wales szintén építés alatt áll, bár ez még jóval kezdetibb stádiumban tart, mint a Queen Elizabeth. Várhatóan 2016 júliusára készül el szerkezetileg, a tengeri próbákat 2019 januárjára ígérik és reményeik szerint még abban az évben szolgálatba is áll.

Az új osztályhoz új kikötő is dukál, ennek megfelelően a britek 140 millió fontot költenek a portsmouth-i létesítmény fejlesztésére, amely során a tengerre vezető csatornát kimélyítik és kiszélesítik, ezenfelül a mólókat is az óriásokhoz és a Type 45-ös rombolókhoz igazítják.

További képek a hajóról és az eseményről:

Forrás: Royal Navy

Forrás: Royal Navy ,

Forrás: Royal Navy

Forrás: Royal Navy ,

Forrás: Royal Navy

Forrás: Royal Navy ,

Az eseményen a Red Arrows is tiszteletét tette | Forrás: Royal Navy

Az eseményen a Red Arrows is tiszteletét tette | Forrás: Royal Navy ,