|

Eldőlt: új gyártásúak lesznek a svéd Gripen E-k

A Saab a közelmúltban bejelentette, hogy a Svéd Légierő által vásárolandó JAS-39E Gripen típusú vadászbombázók a korábbi hírekkel ellentétben új gyártású gépek lesznek.

Ahogy arról a HTKA is beszámolt, a Svédország elkötelezte magát a következő generációs Gripen mellett és 70 darabot vásárol a típusból. Az első bejelentések még használt „C” verziójú gépek átalakításáról szóltak, de a Saab szóvivője június 12-én bejelentette, hogy a Svéd Légierő számára készítendő gépek egytől egyig új gyártásúak lesznek. Az ország vezetése azért döntött az új példányok mellett, mert az átalakításhoz a donorpéldányokat ki kellett volna vonni a szolgálatból, így gyengült volna a Svéd Légierő az átalakított gépek megérkezéséig.

Számítógépes grafika a Gripen E-ről | Forrás: Saab AB

Számítógépes grafika a Gripen E-ről | Forrás: Saab AB ,

A Svéd Légierő 2013 decemberében rendelte meg a 60 darab JAS-39E Gripent, a szerződést június 11-én módosították 70 darabra és új gyártású példányokra. A gépek leszállítása 2018 és 2026 között történik majd.

A típus hazája mellett eddig Svájcban és Brazíliában győzedelmeskedett, bár előbbi az adófizetők döntése alapján mégsem rendszeresíti a típust. A dél-amerikai állam 36 példányt vásárol 4.5 milliárd dollár ellenében, emellett beszáll a típus fejlesztésébe és gyártásába is.