|

NATO vadászok gyülekezője az orosz és ukrán határ mentén

Az elmúlt időszakban több alkalommal is beszámolhattunk olyan NATO bejelentésekről, melyek az urkán krízis előtti „szokásos” gépmennyiség növeléséről szólnak a NATO keleti végein. Ehhez kapcsolódóan sok újról most nem számolhatunk be, ám mivel ezen beharangozott események nagyjából az elmúlt hosszú hétvégére estek, gondoltuk összegezzük egy bejegyzésben az aktuális helyzetet.

Litvánia felett április 23-án. | Fotó: Dana J. Butler, USAF

Litvánia felett április 23-án. | Fotó: Dana J. Butler, USAF ,

Kezdjük talán a Baltikumi Légi rendészettel, ahol április – május fordulóval sor került az év elején érkezett, majd darabszám bővítésen átesett amerikai csapat és az alapesetben angliai telepítésű F-15C gépek váltására. A Baltikum légterének védelme jelenleg lengyel feladat lenne, ám a Varsó által ehhez felajánlott 4 MiG-29 mellé az ukrán helyzet miatt angol és dán gépek is érkeztek, 12 darabra duzzasztva a gépmennyiséget. Mint arról már írtunk a lengyel MiG-ek és az angol Eurofighterek a NATO által eddig használt, litvániai légibázisra települnek, a dánok F-16-osai azonban már az idei évtől, másodikként használatba vett észtországi Amari légi támaszponton állomásoznak.

A kötelék élén a távozó amerikaik egyik gépe, mögötte a stafétabotot átvevő lengyel és angol csapat 1-1 gépe. | Fotó: NATO

A kötelék élén a távozó amerikaik egyik gépe, mögötte a stafétabotot átvevő lengyel és angol csapat 1-1 gépe. | Fotó: NATO ,

Lengyelországba Dassault Rafale gépek érkeztek - összesen 4 db. | Fotó: NATO

Lengyelországba Dassault Rafale gépek érkeztek – összesen 4 db. | Fotó: NATO ,

A fentebb említett 12 gépen felül a napokban a franciáktól is megérkezett 4 Rafale, melyek azonban Lengyelországban landoltak. A pár hete még képlékenyebb minőségű francia felajánlásról a NATO korábban úgy írt, hogy nem kötődik közvetlenül a Balti Légi Rendészethez, a francia vadászbombázókkal Varsó azon kérésének tesznek eleget, melyben fokozott NATO jelenlétet kértek Lengyelország területére. Ezen kérdésben a NATO hivatalos oldala aktuális közleményében nem ír egyértelműen, lévén a lengyelországi Malborkba megérkezett Rafale gépeket is légtérrendészeti feladatkörűnek sorolja be.

A dán F-16-osok Észtországba érkeztek meg. | Fotó: NATO

A dán F-16-osok Észtországba érkeztek meg. | Fotó: NATO ,

Zárásként pedig következzen a kanadaiak légierő vonalú hozzájárulása, melynek keretén belül április 29-én 6 CF-18 startolt el Románia felé a quebec-i CFB Bagotville légibázisról.

A román MiG-21 Lancerek mellé érkező kanadai erősítés. | Fotó: NATO

A román MiG-21 Lancerek mellé érkező kanadai erősítés. | Fotó: NATO ,

A még április közepén érkezett kanadai felajánlás részeként a gépek mellett mintegy 228 kanadai települ át Romániába, ahol visszavonásig – egyelőre ismeretlen ideig – állomásoznak majd.

A 6 CF-18, illetve kapcsolódóan 2 CC-150/CC-150T szállító/tanker április 29-i útnak indulása a Quebec tartományban található CFB Bagotville légibázisról.

Itt meg érkezőben a németországi közbenső megállót jelentő Spangdahlem légibázisra. | Fotó: Royal Canadian Air Force facebook oldala

Itt meg érkezőben a németországi közbenső megállót jelentő Spangdahlem légibázisra. | Fotó: Royal Canadian Air Force facebook oldala ,