|

További F-15-ösöket küldenek az amerikaiak a Baltikumba

Mint arról mi is beszámoltunk a balti államok légterének védelme január óta jelenleg épp az amerikaiak feladata, akik a szokott módon az angliai RAF Lakenheath légibázisról telepítettek át 4 F-15C Eagle típusú vadászgépet ezen feladat január – április közti ellátásra.

Az amerikai F-15-ösök visszatérő vendégek Litvániában. A fenti fotó 2011 január 6-án készült, mikor is az amerikai csapat épp az Anglia felé történő hazaúthoz készülődött. | Fotó: Stephen Linch, USAF

Az amerikai F-15-ösök visszatérő vendégek Litvániában. A fenti fotó 2011 január 6-án készült, mikor is az amerikai csapat épp az Anglia felé történő hazaúthoz készülődött. | Fotó: Stephen Linch, USAF ,

A friss hírek szerint a december 30-án a litván Zokniai támaszpontra megérkezett 4 Sast hamarosan kollégák látogatják meg: Chuck Hagel amerikai védelmi miniszter tegnapi, szenátusi meghallgatása során mondta, hogy a hét folyamán további 6 F-15 és 1 KC-135R tanker települ át Litvániába a RAF Lakenheath légibázisról. Elmondása szerint ezen döntés mögött a balti NATO szövetségeseik kérése, illetve a NATO tagok védelmének demonstrálása húzódik meg.

Említett meghallgatáson a védelmi miniszter kitért arra is, hogy a jövőben fokozni kívánják a lengyelországi központú közös képzéseik intenzitását.