|

Amerikai vadászgépek vették át a Baltikum őrzését

Az Amerikai Egyesült Államok Légiereje által delegált F-15-ösök felelnek a következő négy hónapban a balti államok légterének biztosításáért.

A négy darab F-15C Eagle típusú elfogóvadász 150 fős kísérettel a brit Lakenheath légibázisról december 30-án érkezett a litván Zokniai támaszpontra, ahol január 3-án ünnepélyes keretek között átvették a balti légtér őrzését a hazatérő négy belga F-16AM Fighting Falcon típusú vadásztól és 50 fős kiszolgálószemélyzetétől.

A 4 belga pilóta 2013. szeptember 4-e és 2014. január 3-a között összesen több mint 300 órát repült, havonta átlagosan 15-20 órát fejenként.

Fotó: litván védelmi minisztérium archív

Fotó: litván védelmi minisztérium archív ,

A balti államok képtelenek ellátni a légtérvédelemmel járó feladatokat, így a NATO tagállamok felváltva látják el a nevezett országok védelmét. Strázsált már belga, dán, cseh, brit, spanyol, amerikai, lengyel, norvég, holland, portugál, francia, román, török és német elfogóvadász is a litván támaszponton. A felsoroltak közül számos állam már több alkalommal is felügyelte a Baltikumot (amerikaiak már negyedik alkalommal őrzik majd a három északi országot), hazánk viszont eddig nem vett részt a baltikumi NATO-misszióban, a tervek szerint erre először jövő évben kerülhet sor.