|

„Behatolót” fogtak Lettországban a NATO gépei

A honi vadászrepülők riasztása alkalmával a leggyakrabban előforduló médiaszereplés az eltévedt kisrepülőgépek üdvözlése kapcsán kerül sor. Azonban a pilóták nem csak Közép-Európa szívében szeretnek eltérni az útiránytól.

Eme kisrepülőgépet a NATO vadászgépei segítették végül a földre, miután a hét folyamán megjárta a litván, később rövid ideig orosz légteret, végül Lettország fölött ért véget a kirándulás.

Az Olaszországban bejegyzett, Lengyelországból Norvégiába tartó repülőgépre hétfő éjjel az Orosz Légierő két Szu-27-est emelt, miután a gdanszk-i öböl irányába haladó kisgép 50 kilométerre megközelítette az orosz határt. Valószínűleg a navigációval már a kezdetekben is problémája lehetett a pilótának, mert vizuális kontaktus megteremtése utána a repülőgép Litvánia felé fordult és folytatta útját.

Munkában a francia kontingens Mirage F1 típusú gépe. Júniusban orosz bombázók akadtak a horogra

Munkában a francia kontingens Mirage F1 típusú gépe. Júniusban orosz bombázók akadtak a horogra ,

„A kétszemélyes magánrepülő Kalinyingrád irányából haladva, a tenger felől lépett be a litván légtérbe. A kisgépnek nem volt engedélye a légtérben történő tartózkodásra, amelyre a Balti államokat őrző, járőröző NATO vadászrepülőgépek hívták fel a pilóta szíves figyelmét, amikor földre kényszerítették a lettországi Ventspils repülőtéren – nyilatkozta a litván védelmi miniszter.

Bár a hír nem ír a gépek típusáról és nemzetéről, minden valószínűség szerint francia Mirage F1CR vadászok voltak a főszereplő, melyek április 30-a óta védik a baltikumi légteret. Őket augusztustól a belga kontingens F-16AM fighting Falcon gépei váltják majd.