|

HTKA Hírhalom 2019. 32. hét

A HTKA HÍRHALOM olyan hírek gyűjtőhelye, amiket rövidségük, vagy éppen időnk hiánya miatt nem tudtunk kellő formában megírni, így igen lényegre törően, de mégis közzétesszük ezeket minden hét elején egy csokorba fűzve.

A fél éves türelmi idő lejártát követően augusztus 2-val formálisan is hatályát vesztette az 1987. decemberében aláírt INF-szerződés. Az 500 – 5500 km hatótávolságú, szárazföldi indítású ballisztikus rakéták telepítését tiltó egyezmény így már nem vonatkozik sem Oroszországra, sem az Egyesült Államokra.

Az Egyesült Államok új védelmi minisztere, Mark Esper a hónap elején Ausztráliába látogatott, ahol több alkalommal is nyilatkozott arról, hogy reményei szerint az érintett kormányokkal való egyeztetést követően a lehető leghamarabb megkezdhetik az ebbe a kategóriába eső, nem nukleáris robbanófejjel szerelt rakéták és/vagy robotrepülőgépek telepítését az ázsiai / csendes-óceáni régióba – vagy bárhova a világon, ahol ennek szükségét látják van.

Mark Esper védelmi és Mike Pompeo külügyminiszter Sydney-ben megtartott közös hétvégi sajtótájékoztatójában elhangzottakra hétfőn reflektált a dél-koreai védelmi minisztérium, melynek egy szóvivője elmondta, hogy a kormányzaton belül nem voltak tárgyalások ilyen típusú rakéták Dél-Koreába telepítésének kérdéséről, de nem is kívánnak ezzel érdemben foglalkozni. Tudomása szerint ezen kérdés nincs is a dél-koreai és amerikai védelmi miniszterek találkozójának témái között sem.

A kínai külügy részéről szintén érkezett reakció, melyben jelezték, hogy ellenlépéseket foganatosítanak abban az esetben, ha az Egyesült Államok ilyen típusú fegyvereket telepít Ázsiába.

Folyamatban az Indiai Légierő számára a múlt hónap végén leszállított 8 db AH-64E Apache Guardian harci helikopter előkészítése a hónap végére tervezett átadásra, szeptember elejei hadrendbe állításra.

A 2015-ben megrendelt 22 db AH-64 gépmennyiségből 2 századot állít ki az IAF. Századonként 10 géppel, 2 példányt pedig tartalékként kezelnek majd. A hamarosan felálló 1. század a pakisztáni, a 2. század a kínai határ mentén lesz telepítve.

Az Indiai Légierő számára legyártott AH-64E gépek egyike, ezen a fotón még Arizona légterében.

Mindeközben a holland Apache harci helikopterek továbbra is a földön vesztegelnek, egyelőre nem lett megoldva a farokrotor körüli probléma, mely a júniusi repülési tilalom elrendelése mögött áll. A 28 gépük közül az Egyesült Államokban állomásoztatott 8 példány elvileg nem érintett.


Földre kényszerült a Bundeswehr Tiger UHT gépparkja is: az 53 helikopterre azt követően rendeltek el repülési tilalmat miután a főrotorban kritikus helyen lévő titán csavarok kapcsán potenciális anyagminőségbeli hiányosságokat találtak, mely szélsőséges esetben repülés közbeni törést eredményezhet.

Szóban forgó csavarok megtalálható a német NH90 és EC135 helikopterekben is, ám ezen mivel ezen típusok esetében nem kritikus helyen, ezért esetükben nem rendeltek el reptilalmat.

Német Tiger UH harci helikopter.

Végéhez közeledik a Baltikumi légi rendészet májussal kezdődött aktuális rotációja. Az éppen hazánk légiereje által vezetett kitelepülésről talán emiatt is jelent meg augusztus 11-én egy rövid kis cikk a NATO Allied Air Command oldalán – benne egy fotóval magyar Gripenek által kísért, az orosz tengerészeti légierő állományába tartozó Szu-30SzM vadászbombázóról.

Az orosz tengerészeti légierő egyik Szu-30SzM gépe magyar kísérettel valahol a Baltikumban.

Az érintett alakulat karbantartói részéről a „gyártótól a frontvonalra” formában nevesített rekordot állítottak be nemrég egy F-35A géppel: a utahi Hill légibázison települt 388. Vadászezred 68. F-35A vadászbombázójával gyakorló bevetést repültek mindössze 5 órával annak a légibázisra érkeztét követően. A szóban forgó gép reggel 8 óra után kicsivel startolt el a Lockheed Martin forth worth-i üzeméből, hogy délelőtt 10 órakor már Utah államban landoljon, ahonnan délután 3 órakor indult első, már nem az átadáshoz kötődő repülésére.

A 34. Vadásszázad egyik F-35A típusú vadászbombázója.

Az Orosz Egyesített Repülőgépipari Konzorcium (UAC) közleménye szerint az idén augusztus végén megrendezett Nemzetközi Légi- és Űrszalon (MAKSZ) keretében belül első alkalommal lesz nyilvános statikus soron kiállítva a Szuhoj Sz-57. Az orosz 5. generációs típus természetesen a dinamikus programban is szerepel.