|

Baltikumi légi rendszet: májustól 12 géppel

A Balti államok légterének védelmét rotációs elven ellátó NATO tagok által kiküldött gépmennyiség a következő ciklussal, azaz május 1-től a szokásos gépmennyiség háromszorosára, 12 gépre növekszik.

Bő egy hónappal ezelőtt számolhattunk be róla, hogy a Balti államok légterének védelmét az idei év első 4 hónapjában ellátó Egyesült Államok az ukrajnai eseményekre hivatkozván a Litvániában lévő 4 F-15C mellé további 6 gépet küldött át az angliai RAF Lakenheath légibázisról, összességében 10 vadászgépre emelve az Oroszország és Fehéroroszország közelébe telepített gépek mennyiséget.

Fehéroroszország erre azonnal Moszkva segítségéért kiáltott, sürgetve azon korábbi védelmi megállapodást, melynek értelmében orosz Szu-27-esek települnek Fehéroroszország területére. Ennek hatására március közepére a tavalyi év vége óta Belorussziában tartózkodó gépek mellé további 6 Szu-27 érkezett a Babrujszk közeli légibázisra, 10 darabra emelve az orosz gépek mennyiségét.

A jelenlegi hírek alapján úgy tűnik, hogy az idei évre az ukrajnai eseményekre hivatkozván bebetonozódni látszik a balti légirendészet emelt gépmennyisége.

Egyrészt azért, mert a májussal kezdődő 4 hónapos, a lengyeleknek kiosztott ciklus 12 géppel és egy második kitelepülési bázissal startol el. Az egy tucatnyi gépet egyébként nem mind a lengyelek állítják ki természetesen: a 4 lengyel MiG-29 mellé a Baltikumban legutóbb 10 éve megfordult angolok felajánlottak 4 Eurofightert, illetve a dánok is biztosítanak 4 F-16-ost. Utóbbiak nem Litvániába, hanem az Észtország által felajánlott, a Finn-öböl közvetlen közelében fellelhető Ämari légibázisra települnek majd. A dánok ezen felül további 2 gépet dedikálnak ezen időszakban ezen feladatra, ám az a géppár dán földön marad.

A Falcon a környéken is megveti a lábát? | Fotó: USAF

A Falcon a környéken is megveti a lábát? | Fotó: USAF ,

Másrészt azért, mert a szeptemberben kezdődő ciklusban a 4 portugál gép mellé várhatóan érkezik 6 német Eurofighter is majd. Ez persze még nem biztos, ám a Reuters értesülése szerint a NATO a németek által mostanra felajánlott 6 EF „bevetését” őszre ütemezve kéri majd.

Az elérhető információk alapján a május-augusztus időszakra egyeztetés alatt van Franciaországgal 4 gép Lengyelországba küldése – igaz ez nem kimondottan a balti légi rendészethez kapcsolódóan, mert ezen 4 Mirage, vagy Rafale Lengyelországban folytatna gyakorló repüléseket Varsó azon kérésével összhangban, hogy a NATO növelje jelenlétét lengyel területen.