|

Újabb Szuhojok érkeztek Fehéroroszországba

A friss hírek szerint a tavalyi év végén Fehéroroszországba érkezett 4 Szu-27P gépen felül az oroszok idő előtt bővítették jelenlétüket Belorussziában: csütörtökön 6 további Szu-27 és 3 katonai szállítógép landolt a Babrujszk közeli légibázison.

Minden bizonnyal véletlen egyezés, de ezen gépszám egyébként pont egyezik azzal, amennyi F-15-öst Angliából Litvániába küldtek át az amerikaiak a múlt héten a balti légirendészet kapcsán éppen ott tanyázó 4 F-15C mellé.

Fehéroroszországban így jelenleg 10 db orosz Flanker tartózkodik: 4 korábban érkezett Szu-27P a Baranavicsi melletti, míg 6 a Babrujszk közeli reptéren. A tegnapi napon a nyugati katonai körzetből érkezett 6 gép pontos változatáról nem szólnak a hírek.

Az Orosz Légierő vadonatúj Szu-27SzM3-asa a Krímszkaja-i légi bázison.

Az Orosz Légierő egyik korszerű Szu-27SzM3-asa szürke kamuflázzsal | Fotó: yuga.ru ,

A fejleményt bejelentő orosz védelmi miniszter közlése szerint történt mindez a két ország közti védelmi szerződéssel összhangban. Az ukrán helyzet miatti felfokozott NATO jelenlét kapcsán Alekszandr Lukasenko a közelmúltban kérte Moszkvát, hogy emelje akár 15 további géppel a Fehéroroszországban állomásoztatott vadászgépeinek számát. Csütörtökön a belorusz védelmi minisztérium mindezt azzal fejelte meg, hogy a külföldi jelenlét fehérorosz határok menti további fokozása a megfelelő válaszlépéseket fogja kiváltani.