|

Orosz Flankerek érkeztek Fehéroroszországba

Természetesen a hír előzményét képező tárgyalásról szóló szűkszavú „közleménnyel” – vagy nevezzük inkább foszlánynak – szintén találkozhattak az olvasók az oldal hasábjain, jelen esetben egyelőre csak az első „fecskék” érkezéséről van szó.

Nevesítve az eseményt, négy darab orosz Szu-27P típusú vadászrepülőgép megérkezett a 61. számú repülőtérre Baranavicsi település mellé – számolt be a Belorusskiy Partizan nevű napilap. A fehérorosz védelmi minisztérium az áttelepülést nem kívánta kommentálni, azonban a BelaPAN hírügynökség jelentése alapján gépekkel együtt a kiszolgáló személyzet is a repülőtéren található már.

A város elhelyezkedés szempontjából ideális „lakhelye” az orosz vendégeknek, ugyanis a lengyel határ 130 km-re, míg Litvánia mindössze 40 kilométerre található.

Az Orosz Légierő vadonatúj Szu-27SzM3-asa a Krímszkaja-i légi bázison.

Az Orosz Légierő egyik korszerű Szu-27SzM3-asa szürke kamuflázzsal | Fotó: yuga.ru ,

Azoknak, akik nem olvasták esetleg a bevezetőben utalt bejelentést, az idei évben Szergej Sojgu orosz védelmi miniszter utalt rá, hogy jelenlétüket növelni kívánják a volt szovjet tagköztársaságban, melyhez egy repülőteret létesítenének az ország területén. Amolyan oroszhoz nem méltó módon igazolódott azon ígérete, mely szerint az első merevszárnyúak már az év vége előtt meg fognak érkezni. Természetesen a történetnek lesz folytatása, terv szerint 2015-től további repülőgépek állomásoznak majd belorusz területen. Ezek már korszerű Szu-27SzM3-asok lesznek, melyek az új Lido támaszpontra kerülnek majd.

A Szu-27SzM3 típus minden bizonnyal nem ismeretlen rendszeres olvasóink előtt, a Szu-27 egy olyan variánsáról van szó, melynek modernizációs csomagjában új hajtóművek, bővebb fegyverpaletta és „glass cockpit” is szerepel. Az SzM változathoz hasonlóan többfeladatú Flanker-variáns átadását 2011 végén fejezték be, a Szu-27SzM3-as típusból megrendelt tizenkét repülőgép akkor az észak-kaukázusi Krímszkaja légibázisra került.