|

Svájci típussal válthatják a svéd kiképzőgépeket

A svájci Pilatus Aircraft és a Saab AB együttműködési megállapodást írt alá a Svéd Légierő kiképzőgépeinek esetleges leváltásáról.

A skandinávok által használt SK 60 (leánykori nevén Saab 105) típusú sugárhajtású kiképzőgépek élettartama a végéhez közeledik, leváltásukra viszont nem fejlesztett repülőgépet a Saab AB. Ennek ellenére valamivel cserélni kell majd őket, a várhatóan 20 gépes megrendelés elnyeréséhez vezető úton nem hátrány, ha a Saab ajánlásával történik a nevezés. A Pilatus Aircraft már kiváltságos helyzetben van, mivel március 28-án Bernben egy szándéknyilatkozatot írt alá a Saab AB-vel, mely alapján a svájci és svéd cég közösen ajánlja a PC-21 turbólégcsavaros kiképzőgépet a Saab 105-ösök leváltására.

Pilatus PC-21

Az ausztrálok számára nem ismeretlen a Pilatus PC-21 | Fotó: Wikipédia ,

Az együttműködés hátterében természetesen a Gripen E svájci győzelme áll, azonban a szerződés aláírása előtt (május 18-án) a helvétek népszavazással döntenek a típus megrendeléséről. Kérdés, hogy az esetleges elutasító eredmény milyen hatással lehet a kiképzőgép-tender végkimenetelére, mivel minden bizonnyal élne a lehetőséggel az EMBRAER is, mely az EMB-314 Super Tucano megrendelésének örülne. A brazilok sem lennének rossz helyzetben, hisz a 36 gépes (+opciók) Gripen-megrendelés biztosabbnak tűnik, mint Svájc esetében.