|

Bemutatkozott az új Lavi

Bő négy hónappal az után, hogy megkezdték az összeszerelését, a nyilvánosság előtt bemutatkozhatott az Izraeli Légierő első M-346 típusú kiképzőgépe.

Az izraeli védelmi miniszter 2012 februárjában jelentette be, hogy az olasz típus legyőzte koreai-amerikai vetélytársát, a KAI (Korean Aerospace Industries) és a Lockheed Martin által közösen kifejlesztett T-50 ‘Gonden Eagle’-t. A nyertes masinából 1 milliárd dollárért cserébe 30 darab kerül Izraelbe (a 60 darab Douglas A/TA-4 Skyhawk leváltására), ám nem az állam lesz a tulajdonosuk, hanem az Elbit Systems és az IAI (Israel Aerospace Industries) által alapított TOR vállalat vásárolja meg és adja bérbe az Izraeli Légierő számára. (A bonyolult üzleti megoldás részletezéséért katt ide!)

Fotó: Luca Peruzzi

Fotó: Luca Peruzzi ,

Az Alenia Aemacchi olaszországi Venegono Superiore-ben található létesítményében március 20-án hivatalos ceremónia keretében bemutatkozott az első izraeli megrendelésre gyártott M-346 Master típusú sugárhajtású kiképzőgép. A közel-keleti ország által Lavi (oroszlánkölyök) névre keresztelt masinából 4 darab található jelenleg a végszerelő soron különböző készültségi fázisban (és további 6 gép más nemzetek számára). Az első két példányát várhatóan július közepén veheti át az Izraeli Légierő, az év végéig további 7 gépet ad át a gyártó. Jövőre 18 Lavit adnának át, az utolsó példányok leszállítását 2016-ban tervezik.

A személyzet képzéséről is közöltek információkat: az első pilóta átképzését még Olaszországban végzik, míg a többit már Izraelben okítják majd a gyári oktatópilóták. A kiválasztott műszakiak első csoportja még márciusban utazik a félszigetre. A repülőgépek mellett szimulátorokat is szállít az Alenia Aemacchi, melyeket június végére helyeznek üzembe a Hatzerim légibázison kialakított képzési központban.