|

Megkezdődött az első izraeli M-346-os összeszerelése

Az Alenia Aermacchi venegono-i üzemében megkezdődött az első izraeli megrendelésre gyártott M-346 Master típusú sugárhajtású kiképzőgép építése.

Az Izraeli Légierő (IAF) által Lavi (oroszlánkölyök) névre keresztelt masina törzsének három fő elemét már összeillesztették, így kezd formát ölteni az olasz típus újabb képviselője. A Honeywell F124-GA-200 hajtóművekkel (melyből már egy elkészült az IAF számára) szerelt kiképzőgép első példányait 2014 közepén veheti át az Izraeli Légierő.

Forrás: Alenia Aermacchi

Forrás: Alenia Aermacchi ,

Az izraeli védelmi miniszter 2012 februárjában jelentette be, hogy az olasz típus legyőzte koreai-amerikai vetélytársát, a KAI (Korean Aerospace Industries) és a Lockheed Martin által közösen kifejlesztett T-50 ‘Gonden Eagle’-t. A nyertes masinából 1 milliárd dollárért cserébe 30 darab kerül Izraelbe, ám nem az állam lesz a tulajdonosuk, hanem az Elbit Systems és az IAI (Israel Aerospace Industries) által alapított TOR vállalat vásárolja meg és adja bérbe az Izraeli Légierő számára. (A bonyolult üzleti megoldás részletezéséért katt ide!)