|

Japánt is érdekli a THAAD

Nagyjából egy hónapja írtunk róla, hogy rakétavédelmi rendszerének magasabb szintre léptetése kapcsán Dél-Korea érdeklődést mutat az amerikai THAAD rendszer iránt. A friss hírek szerint ugyanakkor a Japán-tenger másik partján, a rakétavédelmi képességek terén komolyabb szinten álló Japánban is tanulmányozni készülnek a védelmi ernyő további bővítését. Egyből 2 rendszerrel is, melyek nem mások, mint a THAAD, illetve a SM-3 szárazföldi telepítésű változata.

A The Yomiuri Shimbun napilap értesülései szerint a lehetséges beszerzések vizsgálata a következő költségvetési évben kezdődik majd meg.

A THAAD, ahogy becsületes neve – Terminal High Altitude Area Defense – is mutatja a ballisztikus rakéták nagy magasságú, de már azok pályájának végső szakaszában történő elfogására lett kifejlesztve. Ezzel szemben az SM-3 a ballisztikus pálya középső szakaszán képes a támadás semlegesítésére. Összességében tehát a japán AEGIS rombolókon már jelen lévő SM-3, illetve a szárazföldön telepített, az előző két rendszerrel szemben csak pontvédelemre alkalmas Patriot PAC-3 ütegek mellé befűzött THAAD rendszerrel Japán további értékes elfogási lehetőségeket kapna.

Az SM-3 - THAAD - Patriot PAC-3 trió egy tavalyi tesztje egy komplexebb támadás esetén. Japánban hasonló rendszer épülhet ki a jövőben.

Az SM-3 – THAAD – Patriot PAC-3 trió egy tavalyi tesztje egy komplexebb támadás esetén. Japánban hasonló rendszer épülhet ki a jövőben. ,

Felmerülhet a kérdés, hogy miért került szóba az SM-3 szárazföldi telepítésű változata, ha a japán rombolókon megtalálható a rendszer, sőt, további AEGIS rendszerű, rakétavédelemre is képes rombolók is beszerzésre kerülnek majd.

Nos, ennek anyagi okai is lehetnek: hosszabb távon minden bizonnyal olcsóbb a megfelelő helyekre fixen telepített SM-3, mint a tengeri telepítésű változat, hiszen így nem kell Japán lefedéséhez minimálisan szükséges 2 rombolót folyamatosan őrjáraton tartani.

Végül, csak úgy érdekességként két kapcsolódó Raytheon infógrafika:

Lockheed Martin THAAD

Raytheon SM-3