|

Szöul, az SM-3 és a THAAD

Nincs abban semmi új, hogy a Japán-tenger keleti és nyugati partján is többrétegű rakétavédelmi rendszer kiépítésén munkálkodnak az illetékesek. Ugyanakkor Japánnal ellentétben Dél-Korea – jelentős részben Kína miatt – nem kíván belefolyni az Egyesült Államok rakétavédelmi rendszerébe, így ezidáig az utóbbi rendszer fontos részét képző SM-3 rakéta rendszeresítése elől is mereven elzárkóztak.

Ez persze nem azt jelenti, hogy nem támaszkodnának Washington segítségére, hiszen a dél-koreai lég- és rakétavédelmi ernyőt a már meglévő Patriot PAC-2 légvédelmi ütegek mellett az AEGIS rendszerű rombolóikra is telepítendő SM-6 rakétákkal kívánják megvalósítani. Nem beszélve az amerikai műholdas felderítés adatairól.

A dél-koreaiak 2008 környékétől szemeztek az SM-6-tal, ám akkor még nem volt teljesen biztos a rendszeresítése. 2013 júniusi adatok szerint ez azóta már eldöntött kérdés: az SM-2 Block IV rakéta törzsét és az AIM-120C keresőfejét házasító, cirka 250 kilopméteres hatótávolságú, repülőgépek és robotrepülőgépek leküzdésére optimalizált rakéta a dél-koreai rombolókon is megjelenik majd 2016-tól. Jelenleg amúgy 1 200 SM-6-ra van rendelése a Raytheonnak az amerikai és ausztrál haditengerészet részéről.

Jelenlegi formájában a dél-koreai rendszer gyengébb képességeket jelent, mint például a japánoké, hiszen az SM-3 kihagyása miatt hiányzik belőle a nagy magasságban, adott esetben az atmoszférán kívüli történő elfogás képessége, ugyanakkor a dél-koreai rendszer alapvetően az észak-koreai kis és közepes hatótávolságú, a légkört nem feltétlenül elhagyó ballisztikus rakéták ellen nem is feltétlenül kell ezen képesség.

Továbbá az illetékesek úgy tűnik immáron nem biztosak abban, hogy a ballisztikus rakétákkal szemben a koreaiak esetében igen gyenge, 40 százalék alatti elfogási mutatókat felmutató Patriot PAC-2 ilyen téren potensebb PAC-3 változatra cserélése önmagában elég lesz nekik. Így jelenleg folyik a nagy magasságban történő elfogásra képes rendszerek lehetőségének vizsgálata is. Itt konkrétan a szárazföldi telepítésű THAAD rendszerre, illetve az AEGIS rendszerű hadihajók arzenáljába integrálható SM-3 rakétára kell gondolni.

SM-3 Block IA indítás a USS Lake Erie (CG 70) fedélzetéről

SM-3 Block IA indítás a USS Lake Erie (CG 70) fedélzetéről 2007. április 26-án | Fotó: Chris Bishop, U.S. Navy ,

Az SM-3 beszerzésének lehetőségéről a védelmi minisztérium hivatalosan is nyilatkozott, illetve katonai források is megerősítették, hogy a korábbiakkal ellentétben immáron megfontolás alatt van a dolog.