|

Japán növelné AEGIS rendszerű rombolóinak számát

Újfent hírek érkeztek arról, hogy Japán további rombolókat állítana hadrendbe az észak-koreai és kínai fenyegetettségre hivatkozván. Újfent, lévén már a nyáron is lehett olvasni róla, hogy a meglévő 6 AEGIS-rendszerű romboló mennyiségét 8 darabra tornáznák fel 2020-ig.

A friss hírek szerint a védelmi minisztérium még az év végig le akarja zárni az ügyet a hajók finanszírozásáról, így azok beszerzése bekerülhetne az elkövetkező 10 év védelmi ütemtervébe is. Az információk szerint a 2 új romboló megvétele várhatóan a 2015-ös, illetve 2016-os költségvetési évben történne meg.

Talán nem kell kiemelnünk, hogy ezen két romboló az amerikai Arleigh Burke-osztály módosított változatainak számító Kongō és Atago osztályok 4, illetve 2 hajójához hasonlóan a ballisztikus rakéták leküzdésére felkészített AEGIS rendszerrel lesznek ellátva – továbbá az SM-3 rakéta még fejlesztés alatt álló, Block IIA változatával. Japán 6 AEGIS rombolója közül jelenleg amúgy 4 alkalmas rakétavédelmi feladatokra, míg a maradék kettő frissítése folyamatban van.

A Flight I-es Arleigh Burke módosított változatát képviselő Kongō-osztályú rombolókból 1990 - 1998 között 4 darab épülz meg Japánban. A képen a harmadikként hadrendbe álló Kirishima látható Hawaii közelében a 98-as RIMPAC lezárulta után. | Fotó: James G. McCarter, U.S. Navy

A Flight I-es Arleigh Burke módosított változatát képviselő Kongō-osztályú rombolókból 1990 – 1998 között 4 darab épülz meg Japánban. A képen a harmadikként hadrendbe álló Kirishima látható Hawaii közelében a 98-as RIMPAC lezárulta után. | Fotó: James G. McCarter, U.S. Navy ,

Azaz az említett 2 hajó beszerzésével 2020-ra már 8 romboló lenne képes a japán rakétavédelmi rendszer első vonalát biztosítani.