|

Újból a Saab-ot választotta a Thai Királyi Haditengerészet

A haditengerészeti témák iránt érdeklődő olvasóink számára minden bizonnyal ismert, hogy a thai – svéd védelmi kapcsolatok messze túlmutatnak a Gripen vadászbombázók és az Erieye rendszert alkalmazó légtérellenőrzők hadrendbe állításán. Lévén a Thai Királyi Haditengerészet 2, kínai eredetű fregattjának és spanyol eredetű repülőgép-hordozójának elektronikai modernizálása is svéd portékával és szakértelemmel valósul meg – többek között biztosítva a légierőnek a Saab által szállított gépeivel való biztonságos adatkapcsolatot.

Ezek fényében várható volt, hogy a thai fregatt tenderen egy egyelőre csak papíron létező megoldással győzedelmeskedő Daewoo által szállítandó fregatt elektronikai vonalán fellelhető lesz több svéd rendszer is.

A DW 3000H jelölésű fregatt makettje | Fotó: 7seas

A Saab AB által a napokban közzétett információk szerint időközben aláírásra kerültek a szerződések a Saab AB és a Daewoo Shipbuilding and Marine Engineering között a szóban forgó hadihajó radar- és harcvezetési rendszerének összehozásáról. A svéd sajtóanyag közleménye szerint egy 850 millió svéd koronás (~98 millió eurós) megállapodásról van szó.

A Saab egyben rendszerintegrátor szerepet is betölt a programban, így a saját maga szállított megoldásokon felül a harmadik felek részéről érkező megoldások integrálása is a svédek feladata lesz. Kapcsolódóan megemlítendő, hogy a menetrend szerint a szóban forgó fregatt számára Svédországban, Dániában, Ausztráliában és Thaiföldön gyártott rendszerek szállítása 2016-ban kezdődik majd meg.