|

Nyomtatott alkatrészeket tesztelnek a Gripenen

A Saab a napokban sikeresen hajtott végre teszteket első ízben a Gripen történetében nyomtatott borítóelemekkel.

A próbarepülést a Saab svédországi bázisán, Lipkönigben hajtották végre és a Gripen egyik nyilásfedelét cserélték le egy PA2200 polimerből készült, 3D nyomtatott utánzatra. A dolog érdekessége, hogy nem a gyári terveket vették alapul, hanem visszaszkennelték a meglévő alkatrészt és az így visszafejtett model alapján nyomtatták ki műanyagból az új alkatrészt, mellyel aztán repülési próbákat végeztek. A leszállás után levett és tüzetesen átvizsgált alkatrészen semmilyen hibát nem találtak, így a próba sikeresnek nevezhető.

Az egész teszt jelentősége abban rejlik, hogy az esetlegesen – például harci üzem közben – sérült gépeket nem kell kivonni a forgalomból, vagy más gépekből a borításokat elkannibalizálni, hanem additív gyártással lehet ezeket pótolni és a Gripenek harcképessége így tovább biztosítható.

A folyamat következő fázisa, hogy a PA2200 mellé egyéb alternatív anyagokat keresnek, amellyek meg tudnak felelni a szigorú légialkalmassági előírásoknak, kellően rugalmasak és ellenállnak a nagy magasságon történő repüléssel járó hidegnek is. Emellett egy mobil, konténeres gyártási megoldást is fejlesztenek.

Forrás