|

A Daewoo nyerte a thai fregatt tendert

Az idei év februárjának elején írtunk arról, hogy a már régebb óta gyülekező versenyzők mellett Lockheed Martin is érdeklődik a thai fregatt tender iránt, amit saját közlésük szerint ugródeszkának tekintenek az LCS-ük régióbeli értékesítéséhez.

Mint akkor írtuk az anno az anyagiak miatt jegelt beszerzési programban az európaiknak és a védelmi vonalon is talajvízként feljönni kezdő dél-koreaiaknak lényegesen nagyobb esélyt adtunk. Nem szólva a kínaiakról. Nos, azt töredelmesen megvalljuk, hogy arról nincs információnk, hogy az amerikai óriásvállalat végül benevezett-e a tenderre, annyi azonban bizonyos, hogy a dél-koreaiak több európai hajógyár mellett orrba verték a Type 054A fregattal jelen lévő kínaiakat is és elvitték a thai pénzeszsákot.

Tették mindezt a Daewoo által Bangkokban megrendezett Defense & Security 2012 kiállításon és vásáron bemutatott DW 3000H nevezetű koncepciójukkal.

A DW 3000H jelölésű fregatt makettje | Fotó: 7seas

Mint akkor írtuk a DW 3000H képében egy nagyjából 3 000 tonnás, csökkentett észlelhetőségű, 8 VLS cellával rendelkező fregattról van szó, mely bár többfeladatú, elsődleges erőssége a tengeralattjárók elleni hadviselés lenne.

A thai haditengerészet részéről még a múlt hét péntekén jelentették be, hogy a Daewoo Shipbuilding and Marine Engineering nyerte el a jogot egy fregatt építésére, 13 milliárd baht (~453 millió USD) értékben. Arról nem szól a fáma, hogy ennek az egy fregattnak lesz-e folytatása. A kérdés ugye azért merül fel, lévén korábban arról volt szó, hogy 2 csúcskategóriás fregatt beszerzésére 30 milliárd baht-os keretet engedélyeztek a haditengerészet számára.

A haditengerészeti döntőbizottság nyilatkozata alapján azért esett választásuk a Daewoora-, mert az ő ajánlatuk felelt meg leginkább a thai igényeknek. Kapcsolódóan érdemes lehet megjegyezni, hogy egyéb, nem hivatalos források megerősítik azon korábbi információt, miszerint a thai illetékesek igazából európai fregattot szerettek volna, de azok túl drágának bizonyultak, így esett a választás az olasz, spanyol és kínai ajánlatokat is kiütő dél-koreai ajánlatra.

Hogy mikor állhat hadrendbe az első új thai fregatt azt egyelőre nem tudni pontosan, de erősen valószínűsíthető, hogy nem abban az időpontban, amit a thai sajtó lehozott – lévén 2 év alatt a hadrendbe állításig eljutni egy egyelőre csak papíron létező hajóosztállyal az azért elég szép mutatvány lenne.

Fórum hozzászólások

There are no comments in the forum topic that is associated with this post.