|

A Saab a thai repülőgép-hordozó kapcsán is érdekelt

Persze nem arról van szó, hogy a thai katonai vezetés a légierő Griffjei után a kis repülőgép-hordozójukon is Gripeneket szeretne látni… Annál inkább igényt tartanak a svéd elektronikára.

Amiből talán már sejthető, hogy a Saab AB a Thai Királyi Haditengerészet HTMS Chakri Naruebet nevezetű, a maga 11 500 tonnás vízkiszorításával a világ legkisebbjének számító repülőgép-hordozójának elektronikai megújítását és képességnövelését végzi majd. A nem kimondottan kihasznált thai repülőgép-hordozó nagyon hasonló csomagot kap, mint a haditengerészet kínai eredetű, de nyugati elektronikával és fegyverzettel felszerelt 2 Naresuan-osztályú fregattja. Ezáltal a thai katonai vezetés újabb hadihajója számára szerzi be azon rendszereket, melyekkel fokozhatják a Gripen és a Saab légtérellenőrzőjének beszerzéséből származó előnyöket.

A HTMS Chakri Naruebet és a USS Kitty Hawk 2001-ben

Ezen a 2001-es fotón az 1997-ben hadrendbe állított HTMS Chakri Naruebet és az azóta már kivont USS Kitty Hawk látható ,

A 2012-2015 közti intervallumról rendelkező szerződés értelmében a fentebb említett fregattokhoz hasonlóan a thai repülőgép-hordozón is megjelenik a svédek 9LV Mk4 típusú harci vezetési rendszere, illetve a Gripenek és a Saab 340 légtérellenőrző gépekkel történő biztonságos kommunikációt lehetővé tévő adatátviteli rendszer.

„A Saab tovább erősíti kapcsolatát a Thai Királyi Haditengerészettel a zászlóshajó C2 rendszerének modernizálása által. A Saab immáron a haditengerészet 3 hadihajóján van jelen, melyek képességei a Thai Királyi Légierő Gripen és Erieye gépeivel történő összekapcsolás által hatékonyabban használhatóak ki.” – áll a helyzet összegzéseként a Saab AB sajtóanyagában.

A piszkos anyagiakról nem esik említés – ám a 2 Naresuan fregatt esetében a CEROS 200 tűzvezető rendszerrel, illetve a Saab SEA GIRAFFE radarral is megspékelt csomag 454 millió svéd koronás összegbe került. (Ez esetben a kivitelezés 2011-2014 amúgy.)

48 hozzászólás “A Saab a thai repülőgép-hordozó kapcsán is érdekelt”

  1. A THai-ok inkabb helihordozo partraszallo szerepkorbe hasznaljak mert a felszinen nem lenne eselye egy komolyabb flottaval szemben meg a teljes Thai flottanak sem. Viszont el akarjak „aknasitani” Az „obluket” tengeralattjaroval.

    Tengeralattjarok sajat legiernyo alatt, mar kemeny falat barkinek is.

  2. Ez a repulogep hordozo mergezi a Thai USA viszonyt.
    Ugyanis eredetileg hosszas lobbizas utan sikerult elerniuk hogy egy NIMITZ class-t kapjanak amit ki is fizettek de valami galad imperialista armany okan a sos vizben pikk-pakk osszement a mostani meretere.

    A Thai-ok reklamaltak de az USA azzal utasitotta vissza hogy a hajo gerincen levo kis textildarabkan rajta van hogy nem szabad sos vizben mosni.

    Amugy mig volt nekik addig AV-8B Harrier volt nekik rajta.

  3. „A thai – kínai viszony milyen?”

    Probalnak egyensulyozni azonban mostansag erzekelheto egy eros, dinamikus „nyugatra” tolodas, pontosan ugy mint Vietnam Fulopszigetek Malajzia Szingapur eseteben. Erdekes modon Kina viszont nem csatlakozik ehez a „nyugatra” orientalodo orszagokhoz.

    :-)

  4. Kuruc71
    Érthető, mert ez a nyugatra orientálódás ellene irányul…

    Dudi
    Jól „felhangolt” ez az erőszakos és primitív látószögű, tipikusan orosz katona. A szerbek ugyanilyenek, aztán fel voltak háborodva, amikor kaptak az arcukra.

  5. onedinkapitany

    Attól,hogy teljesen más szemszögből nézi a dolgokat még nem primitív.
    „Readily will I display the intestinal fortitude required to fight on to the (…) objective and complete the mission though I be the lone survivor.”Ők sem másabbak semmivel.

  6. „Érthető, mert ez a nyugatra orientálódás ellene irányul…”

    Elnezest de keverjuk a tyukot meg tojast. Mar hogy mi volt elobb. Kina az erejevel visszaelve cseszett leulni targyalni. Mindenkinek uzente hogy KUSSSS. Es meg erofitogtatasba is kezdett. Erre lett az a reakcio hogy mindenki rohant egy masik nagytesot keresni pedig nagyresze azert nem vadolhato azzal hogy USA barat lenne. Vietnamot nem kell kulon magyarazni es Fulopszigetek is kitessekelte az USA-t nem olyan regen mondvan koszi fiuk eleg volt a vendegsegetekbol. Most meg versenyeznek kihez jojjon egy kis bazisalapitasra az USa.

    Mondjuk nem is csoda ha kina tovabbra is ezt az egyoldalu eropolitikat folytatja. Itt van pl ezen szigetek hogy ugymondjam kisajatitasa. Friss hir :

    http://epaper.xkb.com.cn/view.php?id=779580

    Eszukbe sincs nemzetkozi birosaghoz fordulni hanem csak „Ez kinae” es punktum.

  7. onedinkapitany
    Te egy ritka hülye liberális lehetsz!!!!!

    Mért jössz itt a liberális propagandával. Az átlag jenki hasonlóan szűk látókörű.

    Szerinted Afganisztánba koránt égető katonák menza klub tagok voltak?

    Mondhatsz akármit ez az ember a szakmájában ki magasló munkát végzet. Ez az ilyen ember még a liberális társadalomba is elismerik.

    Régen írtam már is de Onedinkapitány te arrogáns gőgös írásod. Előhozta a rosszabbik énem.
    Meg jegyzettem alaptalanul rasszista is írásod.

    Ha fröcsögésedbe Koszovóra célzol az a Szerbek ős hazája (múlt idő nem használom mert szerbnéptől se lehet elvitatni atyáik földjét). Koszovói- Albánoknak ha olyan rossz volt akkor mentek volna vissza Albániába!

  8. Pontosabban: Régen írtam már ilyen hangnembe.

    Lehet ragozni tömören minden halott katonának jár a végtesztiség.
    Főleg olyanoknak aki becsülettel tették a dolgukat.
    Én meg ki fújom magam mert Onidenkapitány írásától az öklöm elkezd viszketni. Igazság érzetem meg elkezdett háborogni !

  9. monyok

    Azzal lehet vitatkozni amit Onedinkapitany irt, de nem ugy ahogy te teszed. Ha megnezed az o stilusat amivel irt az orosz alzredesrol es a tiedet akkor lathatod hogy tied mar kategoriakkal durvabb sertobb.

    Csak kulturaltan ! A velemenyhez mindenkinek joga van. Es bar nem is volt az finom de szerintem tul durva sem.

  10. Mondhatunk mi itt Közép-Európában, EU tagként bármit, de az ezredes katona volt, aki kiválóan végezte a dolgát, az embereiért megtett bármit, nem véletlenül imádták, hihetetlen akaratereje volt, és mint a cikkből és az interjúból kiderült, igazi hazafi. Nyugodjék békében.

  11. Kuruc71 valóban a durván felkaptam a vizet.
    „erőszakos és primitív látószögű, tipikusan orosz katona”

    Ez engem nagyon fel mérgesített. Könyörgöm olvasta volna el amit Dudi linkkelt.

    „A szerbek ugyanilyenek, aztán fel voltak háborodva, amikor kaptak az arcukra.”

    Ez megint egy rasszista általánosítás. A legrosszabb fajtából mikor is nem személyes rossz tapasztalásból ered.

    Erre mi a fenét lehet mondani!!!!!!!!!!!

    Sorok mögött benne van hogy aki így beszél az helyesli népek ős vagy nevezhetjük történelmi hazájának elvételét.
    Magyar vagyok és revizionista. Én is csak azt akarom vissza kapni ami a magyaroké volt 1000 éven keresztül. Ilyen szempontokból megértő vagyok a szerbekkel vagy, a románokkal mikor Moldovával akarnak egyesülni. Egyik népet se bélyegzem meg jelzőkkel.

  12. doca
    Az tutti, hogy hamarosan katonai repülőtér épül ott. Ez a kezdet.

    Kuruc71
    A NIMITZ-es vicc apró szépséghibája, hogy a hordozót a spanonyol Bazan vállalat tervezte és építette. Tudnál angol nyelvű linket adni a szigetek „kisajátításáról”? Találó volt a „mindenkinek KUSS”-os hozzászólásod. A kínai politika már nagyon öntudatos, érzi, „hogy vele van az erő”.
    A magam részéről úgy látom, az új hidegháború kialakulásával mind K, mind az USA kiépíti a maga szövetségesekből álló hálózatát. Előbb-utóbb szinte mindegyik ázsiai államnak választani kell, hogy ide, vagy oda. Ausztrália történelmi okokból nyilvánvalóan az USA-hoz húz, minden bizonnyal előkelő helyen szerepel Peking „Semlegesítendő ellenségek” listáján.
    A lista egyéb szereplői: Vietnam, Mongólia, Fülöp-szk, Dél-Korea (kérdőjellel), Japán, Tajvan. De lehet, hogy az én listám nem teljes!

  13. Mianmar vagyis Burma is nemrégiben kezdett el közeledni az USA-hoz, bár még úgy tűnik, hogy hintapolitikát folytatnak.
    Indonézia különutas még, de ők megtehetik, mert nagy ország.

    onedindkapitány:
    Szerintem már elkezdték a repteret :)

    Mongólia szerintem nem kérdéses, ők Eurázsiai Unió tagok lesznek első körben. Viszont Japánnak ítélt ma az ENSZ egy hatalmas tengeri területet, Kína és D.K. ellenében, 310.000 négyzetkilómétert.

  14. Elismerem, sértő hangnemben nyilatkoztam a halottról, de olvasva a belinkelt interjút, és hozzáadva a történelem témakörbe tartozó ismereteimet, azt mondom, az Ég mentse meg a közel eső népeket, köztük bennünket magyarokat, a belső fejlődés és munka helyett hagyományosan hódító és háborúzó Oroszország Anyácska ilyen, ráadásul „pánszláv” bajnokaitól. A hátamon feláll a szőr tőle. Egy ilyen intelligens és tájékozott szovjet tiszt mondta 1941-ben a Törökország felé vasúton kitoloncolt magyar diplomatáknak, hogy „na szegények, elhagyjátok a SzU-t, itt fejedelmi jó dolgotok volt, odahaza meg éhezés és nyomor vár benneteket”. Közben ellentétben az ígéreteikkel napokon át nem adtak enni az utazó magyaroknak. Előzőleg a követségen rájuk szóltak, hogy ne csomagoljanak semmi élelmiszert, mert gondoskodnak róluk.
    Vajon a horvát népnek nem járt ki az önállóság? Milyen életrajzot írnának ők erről a szerb oldalon tevékenykedő pánszláv szabadsághősről?

  15. Mongólia?
    Kellemesen veszélytelen ütközőállam Oroszország és Kína között, örülnek, hogy ott van.

    Ausztrália meg az egyik legfontosabb nyersanyagforrásuk, sok kínai gyár állna le egy csetepaté esetén. Persze nyilván jobban örülnének, ha az övék lenne, de ki nem?

  16. „minden bizonnyal előkelő helyen szerepel Peking “Semlegesítendő ellenségek” listáján.”

    Én még nem halottam hogy Kína zavarkeltő és egyéb szarságokat művelne más belpolitikájával mint az USA.
    A jenki semlegesítendő listáról viszont már halottam sunyi módon készül az oroszok és úgy a kínaiak ellen is.
    Pedig a jenkiknek egész Európa rendelkezésükre áll és még sorolhatnánk Ázsiába is, na de hát ugye akinek a fél világ nem elég.
    A oroszok és kínaiak próbálják menteni ami még van (Irán Szíria)

  17. Roni:

    Ha az USA-tól függ a te életed, akkor demokráciában fogsz élni és lehetőséged van a jólétre. Ha az oroszoktól, akkor korlátozott demokrácia a sorsod és jórészt nyomorgás. Ha Kínától függ, akkor az út szélén fogsz éhenhalni és senkit nem fog érdekelni.

    Tedd fel magadnak a kérdést: Hová költöznél a három ország közül?

  18. Vannak még utak, pl. a svéd szociáldemokrata modell. Ezt néhány korrekcióval keresztezném a Horthy és még inkább a Kádár korszak néhány értelmes gondolatával, vívmányával. Élhetőbb világ jönne ki belőle, mint a mostani Magyarhonra jellemző gyarmati vadkapitalizmusból.
    Vajon milyen lesz a kínai társadalom 20-30 év múlva? Mert a pekingi minta ki fog sugározni egész Ázsiára. Az amerikaiak és a szovjetek után a kínai kulturális-közéleti hatás és a nyelvoktatás is globális méretű lesz. Kérdés, hogy az USA mennyit képes elérni a mérleg átbillenésével szemben? Visszaküldhető-e még K a második vonalba egy fegyveres konfliktussal, vagy ehhez már túl késő?

  19. onedinkapitany

    Rosszul emlékszem,hogy magának vett felszerelést mert úgy gondolta,hogy amit kap az nem olyan jó vagy,hogy megdicsérte az ukránokat és a törököket is ellenben elmondta,hogy a grúzoknak modernebb felszerelésük volt?

    Szóval hol van itt a nálunk minden fasza máshol meg szar mentalitás amit neki tulajdonítasz?

  20. Ha az USA-tól függ a te életed, akkor demokráciában fogsz élni és lehetőséged van a jólétre. Ha az oroszoktól, akkor korlátozott demokrácia a sorsod és jórészt nyomorgás. Ha Kínától függ, akkor az út szélén fogsz éhenhalni és senkit nem fog érdekelni.

    Tegyük hozzá, hogy egyelőre. Előfordulhat, hogy 50 év múlva Kína lesz a jóléti állam és az USA/EU-ban fognak nyomorogni, mert a szociális rendszerre nem tudják már miből kiköhögni a casht, az oroszok meg… hát ők bontanak egy újabb üveg vodkát és a világ le van szarva :)

    Hová költöznél a három ország közül?

    Hát… ez attól is függ, hogy ki mit csinál, mert pl. a környezetmérnököket (meg úgy általában a környezetvédelemmel foglalkozókat) baromira megfizetik Kínában, de úgy tudom, hogy az oroszok is tárt karokkal várják a magyar mérnököket (főleg gépészt és villamost azt hiszem). Szóval aki dolgozni megy valahova és nem politizálni, annak viszonylag nyert ügye van ezekben a feljövő államoknak (persze ezzel nem azt mondom, hogy nyugatra nem éri meg kimenni, de Ázsiában is vannak szép számmal megélhetési lehetőségek, és nem az lesz, hogy miután kiraboltak, még a rendőr is összever).

  21. „Ha Kínától függ, akkor az út szélén fogsz éhenhalni és senkit nem fog érdekelni.”

    HöHö viccelsz ?
    Ez tudod melyik országra jellemző? de ott több 100 millió emberre
    Indiára!
    Már pedig az agyon hajrázott demokrácia oszt mégis nyakig vannak a szarba .
    Vagy ahogy fade mondta a demokratikus ország is lehet szegény .
    Kadhafi is diktátór volt mégse a hadseregre költötte a pénzt.
    ki is használta a „nyugat”.

    „és az USA/EU-ban ”

    Nagy valószínűsége hogy inkább az EU-ban fognak nyomorogni.

  22. onedinkapitany:

    „Élhetőbb világ jönne ki belőle, mint a mostani Magyarhonra jellemző gyarmati vadkapitalizmusból.”

    Jelenleg Mo-on félig szocializmus van, épp ezért vergődik az ország. Svédországot játszunk gazdasági alap nélkül. Ha vadkapitalizmus lenne, akkor gyors fejlődés is lenne.

    „Vajon milyen lesz a kínai társadalom 20-30 év múlva?”

    Ami szinte biztosra vehető, hogy a mostani gazdasági fejlődést már nem tudják sokáig tartani. A kínai munkás részben azért hajt, mert úgy gondolja ha keményen dolgozik jobban fog élni, ezt is látja maga körül. Hamarosan viszont szembesülni fog azzal, hogy neki már nem jut a jóból. Ehhez jön még a demográfiai válság miatti szociális problémák is. Ez irdatlan belső feszültséget fog kelteni. Jobb esetben demokratizálódni fog Kína, rosszabb esetben háborúval próbálja levezetni a feszültséget.

  23. beta jól látod Kina helyzetét. A robosztus GDP növekedési számok eltakarják a lényeget: lehet, hogy évente 8-9%-al nő a GDP, de csak azért mert alacsony a bázis: ez egy főre számítva még mindig a magyar GDP negyede. Az „egyke politika”, ami az egyik legfontosabb oka volt az amúgy korszakos gazdasági előrelépésnek (mintegy 400 millió gyermek születését tudták megelőzni 1980 óta, ennyivel kevesebb embert kellett etetni, taníttatni, lakást, munkahelyet biztosítani nekik stb) később visszaüthet, mert Kínában nincs társadalombiztosítás, hagyományosan a gyermekek gondoskodnak öreg szüleikről. Ez működött addig amíg voltak nagy családok. Egyetlen gyerek nehezen fogja eltartani a szüleit. Így aztán kénytelenek drasztikusan takarékoskodni, a jövedelem jelentős részét megtakarítani, fogyasztás helyett, ami viszont a kínai iparnak hátrányos, mert a belső piacot korlátozza a fogyasztás hiányával. Ez könnyen látható: a kínai ipar nagyrészt exportra termel teljesen rá van utalva a felvevőpiacok (USA, EU) konjunktúrájára. És akkor még az alapproblémákról: túlnépesedett ország, nyersanyaghiány (a szükséges nyersanyagok nagy részét importálni kell), a kötött árfolyamrendszer hátrányai (a mesterségesen alacsonyan tartott jüan támogatja az exportot, de hosszú távon nem tudják fenntartani, ha tényleg gazdasági hatalom akarnak lenni globális fizetőeszközzel, akkor hagyniuk kell, hogy a piac állapítsa meg az értékét és akkor fel fog értékelődni, fékezve az exportot), a nemrég kiderült óriási belső adósságok (a helyhatóságok semmilyen önállósággal nem rendelkeznek, mindent a központból próbálnak eldönteni, így a helyi fejlesztések finanszírozására elterjedtek a helyi, regionális ingatlanfejlesztési társaságok, egyes hírek szerint az összadósságuk 1300 milliárd dollár körül lehet), a társadalmi problémák: az újonnan meggazdagodott milliók már nem sokáig fogják eltűrni, hogy a kommunisták mondják meg, hogy hogyan éljenek, nagyobb beleszólást akarnak a hatalomba. Összefoglalva a kínai fejlődés még egy nagy kérdőjel, bármi lehet. A Mo-i helyzetet is pontosan látod: Orbánék egy autoriter, tekintélyelvű rendszert építenek, ami leginkább a Kádári szocializmusra emlékeztet, azzal a különbséggel, hogy rendeznek többpárti választásokat, mintegy demokratikus hátteret adva a dolognak.

  24. pa63
    Néha az az érzésem, hogy a mostani hazai kormányzat egyes vezető ideológusainak inkább a Monarchia korabeli Magyarország az ideájuk. Pl. Tőkéczki. Abban igazat adok, hogy a központosítás érezhető.
    Az eszmétől függetlenül a kínai komm. párt egyfajta népi vezetőréteg, elit. A hivatalnokok közülük kerülnek ki, az államot ők tartják össze és működtetik. Szerintem náluk még sokáig marad az egypártrendszer és az erős központi irányítás,mert különben egy ekkora államot nehezen tartanának össze. Mindegy, hogy a központi nemzeti pártot hogyan nevezik. Több arab országban a Bath párt ugyanilyen alap szerepet játszott, (játszik?)
    Amit vázoltál az az amerikai szakértők által sugárzott klasszikus Kína jövőkép, de gondolod, hogy az ilyen problémákat odaát Pekingben nem látják? Hogy nem dolgoznak ki megoldásokat?

  25. Mesterségesen tartják alacsonyan a jüant, azért mert ez egy gazdasági háború az USA és Kína között. Mindaddig míg a jüan ilyen alacsony, addig erősödik Kína és gyengül az USA. Persze ez rövidtávon nem jó a kínai munkásnak, de legalább van munkája és persze a közös(az állam) az szépen gyarapszik. Majd ha megroppan a Nyugat(az EU már nagyon nyíltan recsedezik, szociális rendszere, bankrendszere stb., az USA-t pedig a gazdasági könnyítések tartják életben), akkor felértékelhetik a jüant, én inkább arra tippelek, hogy ez inkább utóbb lesz, mint előbb, ahogy ismerem a fanatizmusukat és, hogy nem fognak kegyelmezni a dollárnak.

  26. Magyarországon pedig csak egy államhatalmi központosítás van, gazdasági nincs. Épp emiatt kétséges, hogy sikerülni fog e a nagy kaland Orbánéknak. Mindaddig míg nincs gazdasági központosítás, addig instabil a hatalmuk. Az is igaz, hogy a „piacok” és a közös nyugati politika nem engedi a szabad piac alapelveitől eltérni őket, mert azonnal szankcionálják. Azért a jelek észrevehetők, hogy ilyen irányba mozdulnának szívesen. RÁBA stb.
    Ha életben akarnak maradni, akkor hitelt kell szerezni, ezt vagy Keletről fogják beszerezni és akkor maradhatnak a központosító különutas politikánál vagy behódolnak a teljes privatizációnak és akkor az IMF-től kapnak „segélyt”.

  27. Az önmagában még nem gond, hogy kint negyede a az 1 főre eső GDP. Amennyiben a kaja és az alapcikkek az ötödébe-tizedébe kerülnek…
    Ők egy harci rg-et is olcsóbban állítanak elő, egy gépesített ho-t kevesebből élelmeznek.
    Amennyire olvasmányaimból tudom, hogy a kilencvenes években az amerikai stratégiai tervek része volt a térnyerés a közép-ázsiai, volt dél-szovjet térségben. Az utódállamok feletti befolyás és ezzel a stabil fejlődéshez szükséges óriási energiahordozó-tartalékok elhappolása elsősorban Kína, másodsorban Oroszország elől. Így kívánták lassítani-akadályozni Kína további erősödését, illetve Oroszország talpraállását. Amerikai irányból nézve ez feltételezhetően csökkentette volna az arab szállítási hajlandóságtól való függőséget. Ez a terv nem jött be…

  28. Egyébként ha már „Ázsiában járunk” a szingapúri gazdasági-társadalmi-katonai modell megérdemelne pár sort. Tűnődöm, hogy működne-e itthon?
    Ráadásul nekünk -egyelőre?- nincs szükségünk olyan költségesen erős hadseregre, légierőre mint Sz-nak.

  29. Igaz, ha a magyar gazdaság és életszínvonal rakétaszerűen elhúzna mellettük, az kiválthatná irántunk való jóindulatukról ismert szomszédaink „érdeklődését”. Ez azonban már a tények mai állása szerint -sajnos?- scifi.