|

Elkészült az USAF utolsó C-17-ese

Nagyjából 30 évvel a program jóváhagyása és 22 évvel a típus első repülése után elkészült az Egyesült Államok Légierejének készült utolsó C-17-es, ami az USAF számára a 223. a sorban.

A szeptember 12-re, azaz a mai napra ütemezett átadási ceremónia a Boeing Long Beach-i gyárüzemének egyben egy korszak lezárultát is jelenti, lévén több „Big Mac” nem készül az amerikai kormány megrendelésére.

A Boeing által az USAF részére most átadásra kerülő utolsó C-17 Globemastere III típusú szállítógép a dél-karolinai Charleston légibázisra kerül – ami történetesen ugyanaz a légibázis, ahova – még McDonnell Douglas gépként – 1993. június 14-én megérkezett a típus első hadrendbe állított példánya.

Az USAF rendelés ugyan teljesítésre került, ám a Long Beach-i gyártósor egyelőre nem áll le, hiszen egyrészt 2014-ig még készülnek az India által megrendelt gépek, másrészt a Boeing saját szakállára 12 gépet gyárt le abban bízva, hogy mind Ausztrália, mind pedig India további gépeket rendel majd, illetve további érdeklődő vevővel is sikerül szerződéskötésig jutnia. Ezzel a tucatnyi géppel bő 1 évvel, 2015 végéig tud folyamatos munkát biztosítani a Long Beach-i gyártósornak.