|

Predátort kóstolgató iráni Phantomot zavartak el amerikai vadászgépek

Mint ismert lehet tavaly novemberben 2 iráni Szu-25-ös fedélzeti gépágyúikból tüzet nyitott egy elvileg rutin felderítő feladaton lévő, nemzetközi légtérben tartózkodó amerikai MQ-1 Predator drónra. A friss hírek szerint nemrégiben hasonló esetre került sor. De csak hasonlóra, lévén ezúttal nem került sor lövések leadására – elsősorban azért, mert az irániaknak ezúttal nem volt lehetőségük túlzottan megközelíteni az amerikai drónt.

A Pentagon által csütörtökön közzétett nyilatkozat alapján a keddi napon egy iráni F-4 Phantom ólálkodott az USAF egyik, az említett időben a Perzsa-öböl felett ténykedő MQ-1 Predator UAV-jának nyomában. A Pentagon szóvivőjének közlése szerint a nemzetközi légtérben repülő, fegyvertelen Predatort 16 mérföldre közelítette meg az iráni pilóta, mikor a Predatort kísérő két amerikai harci gép infracsapda vetéssel jelezte az iráni pilótának, hogy ne tovább.

Emlékeztetőül: az Egyesült Államok a novemberi incidens után jelezte Teherán felé, hogy folytatni fogják az öböl feletti felderítő repüléseket és gondoskodni fognak eszközeik védelméről.

Arról sajnos nincs említés a Pentagon által közzétett anyagban, hogy milyen gépek kísérték a drónt, így csak valószínűsíteni lehet, hogy a jelenleg a régióban tartózkodó USS John C. Stennis repülőgép-hordozón tanyázó lódarazsak riogathatták a perzsa Phantomot. No persze nem teljesen kizárt, hogy az Egyesült Arab Emírségek területén tavaly április óta állomásozó 6 Raptor közül jutott 1, vagy 2 gépnek ilyen feladat.

A U.S. Navy 2012. november 2-án, azaz a Predator vs. iráni Szu-25 géppár incidens utáni napon tette közzé honlapján a fenti fotót. A VFA 131 Wildcats század F/A-18 gépe a Carrier Air Wing Seven részeként a USS Dwight D. Eisenhower (CVN 69) repülőgép-hordozóhoz tartozik - ami akkoriban történetesen az 5. Flotta felelősségi területén, azaz a szóban forgó régióban tartózkodott. | Fotó: Greg Linderman, U.S. Navy

A U.S. Navy 2012. november 2-án, azaz a Predator vs. iráni Szu-25 géppár incidens utáni napon tette közzé honlapján a fenti fotót. A VFA 131 Wildcats század F/A-18 gépe a Carrier Air Wing Seven részeként a USS Dwight D. Eisenhower (CVN 69) repülőgép-hordozóhoz tartozik – ami akkoriban történetesen az 5. Flotta felelősségi területén, azaz a szóban forgó régióban tartózkodott. | Fotó: Greg Linderman, U.S. Navy ,

7 hozzászólás “Predátort kóstolgató iráni Phantomot zavartak el amerikai vadászgépek”

  1. Valószínűleg az amerikai pilótáknak is szigorú parancsaik vannak, hogy csak a legvégső esetben nyithatnak tüzet, ha őket is támadás ért. De nagyon érdekes csiki-csuki játék folyik most ott, mindketten kóstolgatják a másikat. Az amerikai gépek is biztos régen látták már azt a Phantomot, talán már a felszállástól kezdve követték, rég lelőhették volna, ha akarják.
    Kicsit hasonló ez, mint ami nemrég a Dél-Kínai Tengeren történt, amikor egy kínai Szu-27 kicsit megkergetett egy amerikai U-2-t, aztán elkotródott, amikor felemelték a tajvani készültségi géppárt.