|

Kivonják az XM25-öt a csatatérről

Egy – szerencsére csak könnyebb sérülést okozó – baleset következtében az Amerikai Hadsereg kivonja az XM25 félautomata gránátvetőt az afganisztáni hadszíntérről.

Matt Bourke szóvivő múltheti közleménye szerint az eset február másodikán történt, mely során rátöltés játszódott le és egy lövedék is elsült. „A hadsereg ezután minden XM25 prototípust és lőszert visszarendelt a harctérről a kiváltó ok elemzésére és a hiba kijavítására.” – nyilatkozta Bourke. Szerencsére a fegyvert épp használó katona csak könnyebb sérüléseket szenvedett.

A Heckler & Koch és az Alliant Techsystems vállalatok által tervezett és gyártott XM25 már 2010 óta kint tesztelik Afganisztánban és kezdetben nagyon pozitív visszajelzések érkeztek a fegyverrel kapcsolatban, amelyet az amerikai katonák szimplán „Megtorlónak” neveztek el, azonban az utóbbi időben negatív kritikákról is hallani. Egy esetben egészen odáig fajult ez a dolog, hogy a 75. Ranger Ezred tagjai megtagadták a fegyver használatát egy ellenséges erődítményen való rajtaütéskor, mivel indoklásuk szerint az XM25 a maga 6,35 kilójával és egyedi formájával túl nehézkes a csatatéren való használathoz.

XM25 | Forrás: PEOSoldier

XM25 | Forrás: PEOSoldier ,

Az XM25 egyébként egy rendkívül egyedi gránátvető, leginkább „bujkáló” célok leküzdésére találták ki. A fegyver viszonylag nagy távolságból, akár 2300 méterről is képes fal mögé bújt ellenséges célok megsemmisítésére is, mivel a használat során egy lézeres célmegjelölő felméri a célpont pontos távolságát, a kezelő beállítja, hogy a felmért távolsághoz képest hol robbanjon a lövedék, majd meghúzza a ravaszt. Ezután a 25×40-es gránátba épített microchip pontosan a beállított távolságban robbantja be a lövedéket.

Az XM25 működése

12 hozzászólás “Kivonják az XM25-öt a csatatérről”

  1. sharky: hát mások szerint a gyorstüzelés lehetősége nagyon is komoly előny, hiszen nem mindig sikerül első lövéssel elérni a kívánt hatást és ekkor pumpálni kell a lövedékeket gyorsan egymás után.

  2. combatgearadmin: ha igaz a két ellenség 200 lőszerrel történő semlegesítése akkor az teljesen jó arány. Kézifegyvereknél ezer….10 ezer lőszer per ellenséges fő az arány nagyságrendje valós helyzetben.

  3. combatgearadmin

    No meg kicsit más áron is mérik a gránátokat hozzá :) Arra számítottak, hogy majd 5 lövésből szedik ki a fedezék mögött megbújó ellenállókat.

    Amire még kíváncsi lennék, az a Land Warrior rendszer. De a nagy csendből ítélve hegesztgetik, és nem volt túl sikeres.

  4. Azért M32 -nek viszonylag kicsi a lőtávolsága és lövedék sebessége, a XM25-hez képest.
    Lehet hogy valamikor kitalálnak egy köztes rendszert és az lesz az igazi. Az oroszoknak van még egy érdekes pump-action rendszerre csak most nem jut az eszembe a neve.