|

Sikerrel vizsgázott az XM25 Afganisztánban

Tavaly decemberben írtunk első ízben az Amerikai Egyesült Államok Hadseregének egyik legújabb fegyveréről, az XM25 félautomata gránátvetőről. A kissé futurisztikus eszköz tesztelése éppen akkor kezdődött meg Afganisztánban. Mint ismeretes, a Heckler & Koch és az Alliant Techsystems vállalatok által tervezett és gyártott XM25 segítségével a katonák képesek a magas fedezékek mögé bújt ellenség semlegesítésére is, mivel annak precíziós vezérlésű gránátjai ott robbannak, ahol a fegyver használója szeretné. Az azóta eltelt időben nem állt meg a tesztelés, és a most kiszivárgott hírek szerint az XM25 sikerrel debütált a fronton.

Mint kiderült, az elmúlt időszakban öt prototípus került Afganisztánba, melyeket éles bevetéseket teljesítő egységek kaptak meg kipróbálásra. Az új eszközzel a legfrissebb információk szerint a katonák teljes mértékig meg voltak elégedve, és hamar híre ment közöttük a gránátvetőnek. Amint azt Scott Armstrong ezredes, a tesztprogram felelős vezetője elmondta: kifejezetten a harcoló egységek kérésére döntöttek úgy, hogy további hat hónapig a frontvonalban tartják a prototípusokat. Sőt, még továbbiakat is küldenek Afganisztánba.

XM25 ISABS |Forrás: Wikimédia Commons ,

A sikerre való tekintettel a Kongresszus jóváhagyott egy 24,7 millió dolláros csomagot, ami további 36 XM25 prototípus legyártását és Afganisztánba szállítását tartalmazza. Armstrong szerint abban reménykednek, hogy 2012-re sikerül egy zászlóalj méretű egységet teljes egészében ellátni a fegyverrel, így növelve a tesztelésben résztvevő katonák számát és ezzel egyenes arányosságban a tapasztalatokat. Utóbbiakból egyébként eddig sem volt kevés, mivel a harcoló alakulatok szívesen alkalmazták a gránátvetőt. Véleményük szerint élesben sem mondott csődöt, és számos esetben segített lerövidíteni a tűzharcokat, kifüstölni az ellenség állásait.

Az XM25 hivatalos elnevezést is kapott, mely nem más, mint az Individual Semiautomatic Air Burst System (ISABS – Egyéni Félautomata Gránátvető Rendszer).

10 hozzászólás “Sikerrel vizsgázott az XM25 Afganisztánban”

  1. Engem kicsit zavar ez az új kaliber. Vagyis, biztos nincs vele semmi baj és beváltja az elvárásokat, de azon agyalok, hogy nem lett volna költséghatékonyabb, ha a 40×46 mm gránátnak fejlesztik ki egy „okos” változatát, valamint pl a Milkor MGL-140 „okosítják fel”???
    Feltételezem, hogy még hegyekben állnak a NATO raktáraiban a hidegháborúból hátramaradt készletek 40×46 mm gránátokból, egy ilyen fegyver meg simán ki tudja lőni azokat is.
    Ezt az elvet úgy tűnik, hogy az 40×53 mm töltény esetáben követni fogják az Mk.47 Strikerrel, nem értem, hogy miért nem csinálják a lassúbb gránáttal is?