|

„Új” helikoptert mutatott be az MD

Egy itthon is ismert típusát porolta le az MD Helicopters, a Légirendszet által is használt MD902 Explorer helikopterből készítettek felfegyverezhető változatot.

A HAI Heli-Expo 2019 keretében mutatták be az MD969 jelzésű többfeladatú támadó helikoptert, mely a kéthajtóműves, NOTAR-technológiával ellátott MD902 Explorer felfegyverzett változata, melyet a US Army által indított FARA (Future Attack Reconnaissance Aircraft) programra fejlesztett az MDHI. A vezetőség nyilatkozata szerint a fejlesztés alatt lévő 6XX típusuk nem találkozott a hadsereg igényével, így a nagyobb méretű 902-est kellett kezelésbe venniük.

Külsőre az orra szerelt célmegjelölő és a törzs alól kinyúló pilonok (a kiállított példányon gépágyú-konténerek és rakétablokkok kaptak helyet) okozzák a legnagyobb eltérést, míg belül a Genesys Aerosystems által szállított, IFR-képes és NVG-kompatibilis többfunkciós IDU-680 kijelzőkkel és egy Macro-Blue taktikai megjelenítővel ellátott műszerfal biztosítja a biztonságos repülést és a pontos célkiválasztást.

Készül emellett egy Swift jelzésű verzió is, mely a hadsereg igényei alapján nagyobb utazósebességre lesz képes. Mindezt teljesen kompozit törzzsel és a NOTAR konstrukció átalakításával érik el, mely a nagyobb ventilátor és az eltérő fúvóka-kialakításnak köszönhetően a nyomaték-kiegyenlítés mellett tolóerő létrehozására is képes lesz.