|

Bevásárol JLTV járművekből az Amerikai Hadsereg

Az Oshkosh a tegnapi nap folyamán jelentette be, hogy az US Army „csekély” 6107 darab JLTV (Joint Light Tactical Vehicles) járműre és a hozzá kapcsolódó felszerelésekre adott megrendelést 1,69 milliárd dollár értékben. Olvasóink előtt már nem ismeretlen a típus és a gyártó, s nem is ez az első nagy megrendelés.

JLTV a Boeing kompakt lézer rendszerével (CLWS), Kongsberg Protector RW30 távirányítású fegyverredszer egy M230LF gépágyúval, Thlaes VRC-111 és VRC121 Viper kommunikációs csomaggal felszerelve. businesswire.com,

„A JLTV fejlesztése során az iparág vezető felfüggesztését és védelmi megoldásait alkalmaztuk, mindemellett ügyeltünk a kiegészítő felszerelések és fegyverzet variálhatóságára, amely ma már alapkövetelmény a modern harctereken. A fejlesztéseknek köszönhetően egy olyan járművet sikerült megalkotni, amely a maximális védelem mellett extrém mobilitással rendelkezik akár terepen, akár városi környezetben” – nyilatkozta George Mansfield, az Oskosh Defense Joint Programs vezérigazgatója.

JLTV Boeing SHORAD (Short Range Air Defense) rendszerrel, M3P .50 kaliberes nehézgéppuskával, M299 indító négy Hellfire rakétával, szenzorcsomaggal és Thales VRC-111 kommunikációs csomaggal felszerelve. Forrás : taskandpurpose.com ,

„A JLTV az első olyan jármű, amely a VICTORY sztenderd szerint készült (lényegében a tervezés során ügyeltek a kívánt felszerelés és a későbbi fejlesztések könnyű integrálhatóságára nyílt architektúrák alkalmazásával, melyet C4ISR mozaikszóval jelölnek – Command, Control, Communication, Computers, Intelligence, Surveillance, and Reconnaissance), így katonáink és tengerészgyalogosaink (a feladatnak megfelelő konfiguráció gyors felszerelhetőségével) járművei képesek mobil parancsnoki központként üzemelni. Manapság természetesen számos más eszköz képes a C4ISR ezen szintjét nyújtani, azonban azok egyrészt jóval nagyobbak mint egy JLTV, másrészt a mobilitásuk is elmarad tőle”.

Rafael Samson kettős stabilizálású RWS (Remote Weapon Systems) M230LF gépágyúval és Trophy Light aktív védelmi rendszerrel a JLTV-re telepítve. Forrás: defpost.com ,

A mai napig az Oshkosh 2600 járművet szállított le és a teljes kapacitású gyártásra (FRP) vonatkozó döntésre még idén decemberben számítanak. Az első teljesen felszerelt egység az US Army kötelékében 2019. elején rendelkezhet majd a várakozások szerint az előírt darabszámú járművel.

A JLTV kritikus rést tölt be az Amerikai Hadsereg és a Tengerészgyalogság kötelékében, leváltva a jelenleg használt páncélozott HMMWV változatok nagy részét. Az Oskosh a mostani nagy megrendeléssel 2015. augusztusa óta a tizedik szerződést tudhatja magáénak.