|

Masszív JLTV rendelés a U.S. Army részére

Jó ideje nem írtunk a Joint Light Tactical Vehicle programról – legutóbbi ilyen hírünk konkrétan az volt, mikor 2015 nyarának végén az Oshkosh Defense nyerte a legendás HMMWV utódlását megvalósító zsíros programot. Azóta lecsengtek a riválisoknak a döntést megkérdőjelező akciói, a wisconsini vállalat pedig már több, egyre nagyobb méretű sorozatot gyártott le.

A JLTV család tagjai. A HMMVW leváltásának lehetőségét elnyert típus az Oshkosh L-ATV típusán lett kialakítva. Oshkosh Defense,

Oshkosh Defense-ék a napokban jelentették be, hogy megérkezett az idei 2. megrendelés, ami egyben a 9. széria és melynek keretén belül 1574 jármű és kapcsolódó kit kerül majd legyártásra a U.S. Army részére. Az Army és a Marine Corps által közösen lefolytatott, Multiservice Operational Test and Evaluation név alatt futott tesztprogram zárását követően leadott, 478 millió Dollár értékű megrendelés az eddigi legnagyobb és valószínűleg az utolsó a standard ütemű sorozatgyártás beindítása előtt. Utóbbiról a 2019-es költségvetési évben várható döntés.

Az eddigi 9 szériával ha jól számoltuk mintegy 5000 JLTV került megrendelésre, melyből az Oshkosh a saját közleménye alapján már több mint 2000-et legyártott, illetve több mint 1600-at átadott a szárazföldi erőknek, illetve a tengerészgyalogságnak.

JLTV természetes környezetében Oshkosh Defense,

Kapcsolódó információ, hogy a menet közben azért tovább zajló nyúzópróbák során a megbízhatóságra fókuszáló teszteket is problémamentesen vette a JLTV: a tesztjárművek az idei év eleje felé kombináltan átlépték a 100 000 mérföldet, mely alatt a haderő által kitűzött minimális megbízhatósági mutatóknál jobb eredményt produkáltak.