|

HTKA Hírhalom 2013. 9. hét

A HTKA HÍRHALOM olyan hírek gyűjtőhelye, amiket rövidségük, vagy éppen időnk hiánya miatt nem tudtunk kellő formában megírni, így igen lényegre törően, de mégis közzétesszük ezeket minden hétvégén egy csokorba fűzve.

Hírhalom_nagy_9het

A múlt héten írtunk róla, hogy immár biztosra vehető egy újabb ausztrál Super Hornet megrendelés. A héten újabb információk láttak napvilágot az üzletről, elsősorban a csomag tartalmával kapcsolatban. A Védelmi Biztonsági Együttműködési Ügynökség február 27-én juttatta el a Kongresszushoz az ausztrálok kérelmét, mely szerint 3,7 milliárd dollárért 12 F/A-18E/F Super Hornetet, 12 EA-18G Growlert, a hozzájuk tartozó pótalkatrészeket, kiképzést valamint logisztikai támogatást vásárolnának. A csomag tartalma továbbá 54 F414-GE-402 hajtómű (ebből 6 póthajtómű), 35 AN/APG-79 AESA rendszerű radar, 40 AN/ALQ-214 zavarótöltet szóró berendezés, 24 AN/ALR-67(V)3 besugárzásjelző, 15 M61A2 Vulcan gépágyú, 72 LAU-127 rakétaindító sín, 400 AN/ALE-55 vontatható rakétacsali, 80 JHMCS sisakkijelző, 32 éjjellátó készülék, valamint rádiók és további elektronikus berendezések.

A RAAF F/A-18F Super Hornet vadászbombázói |  Fotó: defence.gov.au

A RAAF F/A-18F Super Hornet vadászbombázói | Fotó: defence.gov.au ,

Képek láttak napvilágot arról, ahogy a Norvég Királyi Légierő sérült Sea King helikopterét egy Mil Mi-26 juttat vissza állomáshelyére. A norvég forgószárnyas egy gyakorló repülésen ért földet túl keményen a hegyek között, ezért képtelen volt visszatérni a bázisára, és a legközelebbi közút ahonnan elszállíthatták volna, 6,4 km-re volt a helyszíntől. Ezen okok miatt segítséget kértek az oroszoktól, akik egy Mi-26-ost bocsátottak a norvégok rendelkezésére. A világ legnagyobb forgószárnyasa ezután könnyedén elszállította a 6,5 tonnás Sea King-et.

Fotó: Air Charter Service

Fotó: Air Charter Service

Egy Mi-26-os Sea Kinget cipel | Fotó: Air Charter Service ,

Hivatalosan is szolgálatba állt a Szaúdi-Királyi Légierő első A330 MRTT tanker és szállító repülőgépe. A február 25-én rendezett beiktatási ceremónián részt vett az ország védelmi minisztere, Khaled bin Sultan herceg is. A királyság 3 példányt vehetett át idáig a típusból, a fennmaradó hármat 2014 végéig szállítja le az Airbus.

Szaúdi A330MRTT

Február 25-én végrehajtotta 2. repülését a Boeing Phantom Eye pilóta nélküli gépe. A hidrogénhajtású repülőeszköz az Edwards légibázisról felszállva teljesítette repülését, melyen 8000 láb magasságba (2438,4 méter) emelkedett, és 62 csomós (114,62 km/h) sebességet ért el. A szárnyalás 66 perc hosszúságúra nyúlt.

Boeing Phantom Eye a második repülésén | Fotó: Boeing

Boeing Phantom Eye a második repülésén | Fotó: Boeing ,

Két helikopterrel bővült a nigériai légi flotta. A Bell Helicopter február 22-én jelentette be, hogy átadták egy Bell 429 könnyű forgószárnyast a Nigériai Rendőrségnek (Nigeria Police Air Wing – NPAW), valamint egy másik példányt a Nigériai Katasztrófavédelmi Ügynökségnek (Nigeria Emergency Management Agency – NEMA). A nigériai Bell 429-esek a típus első példányai az afrikai kontinensen.

Új információk láttak napvilágot a Lockheed Martin fejlesztés alatt álló légiharc rakétájáról. A Cuda névre hallgató repülőgép-fedélzeti fegyvert a cég saját 5. generációs típusaihoz fejleszti, különlegessége méretében rejlik: hossza mindössze 1,78 méter, ez kevesebb mint a fele az AIM-120 3,7 méterének. A kis hossznak köszönhetően egy AMRAAM helyén a Cuda-ból kettő is elfér, így egy F-35 akár 12 példányt is vihet magával a belső fegyvertereiben. A rakéta „hit-to-kill” elven működik, azaz ütközési energiával semmisíti meg a célpontját, robbanófej nélkül. A megfelelő manőverezőképességről az orrában elhelyezett több tucat kis robbanótöltet gondoskodik, amelyek aktiválása „lökdösi” a megfelelő irányba a fegyvert. Hatótávolságát 40-60 km körülire tippelik a szakértők, ez első hallásra lehetetlennek tűnik a kis méret miatt. Azonban a légiharc rakétáknál megszokottal ellentétben nincs sem robbanófeje sem közelségi gyújtója, így a teljes hosszának kb. 55-60%-át a hajtóműszekció tölti ki. A robbanótöltetekkel közvetlenül indítás után akár 180 fokos fordulatra képes, még mielőtt nagyobb sebességre gyorsítana, így a repülőgép mögött érkező célokra is indítható. Az irányításáról aktív radar gondoskodik, melynek minden eddiginél jobb zavarvédettséggel kell rendelkeznie. Hogy a pusztítás mértékét növeljék, becsapódáskor az összes addig el nem használt robbanótöltet aktivizálódik.
A fegyverre egyelőre nem érkezett állami megrendelés, ám ez valószínűsíthető, mivel az F-22 pilóták már a típus szolgálatba állítása óta vágynak a látóhatáron túli légiharc kapacitás kibővítésére, és a Cuda-ból egyszerre akár 14 példányt is vihetne magával egy-egy „csúcsragadozó”.

Íme a Cuda. Az orrán láthatók a robbanótöltetek, melyek extrém manőverezőképességet biztosítanak a rakétának | Fotó: Flightglobal

Íme a Cuda. Az orrán láthatók a robbanótöltetek, melyek extrém manőverezőképességet biztosítanak a rakétának | Fotó: Flightglobal ,

A Lockheed Martin átadta a 7. HC-130J Combat King II kutató mentő repülőgépet az Air Combat Command (Légiharc Parancsnokság) részére. Az 5716-os gyári számú példány leszállításával 2008-ban aláírt szerződés felét, mely szerint 15 repülőgépet gyártanak a légierő részére.

Késik a közös koreai-indonéz vadászbombázó fejlesztése, főleg politikai okok miatt. Dél-Korea néhány éve jelentette be, hogy egy 4+ generáció vadászbombázó fejlesztésébe kezd, mellyel 2018-tól leválthatja a hazai gyártású KF-16-osokat. Később Indonézia is csatlakozott a programhoz, így közös erővel vágtak neki az új típus fejlesztésének. A munka azonban eléggé lelassult az elmúlt másfél évben, főleg a koreai vezető körben történt változások miatt – említette az indonéz védelmi miniszter, Pos Hutabarat. Az új elnök nemrég került hivatalába, és az új kormánynak több adattal kell szolgáltatnia a Parlament részére. Az együttműködést várhatóan 2014 júniusában folytatják.
A típusról bővebben itt lehet olvasni, míg akik Törökország esetleges csatlakozásáról szeretnének többet látni, azoknak ide tessék!

KF-X

Elkészült a 100. német Eurofighter Typhoon. A 31×00 jelölésű vadászbombázót a Cassidian február közepén adta át a Német Légierő részére a manchingi katonai központban, és még aznap átrepülték Noervenich-be ahol a 31. vadászbombázó ezred állományába került.

100. német Typhoon az átadási ünnepségen | Fotó: Cassidian

100. német Typhoon az átadási ünnepségen | Fotó: Cassidian ,

Hollandiában egyre többen ellenzik az F-35 Linghting II megrendelését. A kormánynak 85 példány beszerzésére van egyezménye a gyártóval, ám a sokan túlzásnak vélik ennyi példány beszerzését, és még inkább a költségeket: 4 milliárd dollárjába kerülne a holland adófizetőknek az 5. generációs típus rendszerbe állítása. A pletykák ellenére azonban nem aggódik a Lockheed Martin, szerintük a hollandok tartják magukat az egyezményhez, és az összes előre tervezett példányt beszerzik. A Holland Kormány idáig 2 tesztpéldányra adott le megrendelést, amelyekből az első már a tesztrepüléseit végzi.

Az első holland F-35A | Fotó: Brandon Thetford

Az első holland F-35A | Fotó: Brandon Thetford ,

Megérkezett az első F-35B a Yuma tengerészgyalogos bázisra. A BF-20 jelzésű példányt február 21-én repülte át új otthonába Aric Liberman, a VMFA-121. tengerészgyalogos vadász száza őrnagya.

A Korean Aerospace Industries az Esterline Corporation-t bízta meg hogy „üveg pilótafülkét” biztosítson a perui KT-1P kiképzőgépekbe. Utóbbiból 20 példányt rendelt a Perui Légierő, ám az Esterline Corporation bizakodhat – a KAI további 200 kiképzőgép eladásával számol Dél-Amerikában, és ezek mindegyikébe az említett vállalat képernyői és berendezései kerülnének.

Az Amerikai Haditengerészet felkészül a P-8A Poseidon tengerészeti járőrgépek közelgő hadrendbe állítására. Az első alakulat, amely megkapta a gépeit a VP-30 volt tavaly áprilisában, ők kezdték meg a későbbi oktatók kiképzését. Az első aktív század, a VP-30 nem sokkal utánuk, júliusban vehette át gépeit. A Boeing januárban teljesítette az alacsony ütemű sorozatgyártás első szériájának átadását, ez újabb példány jelent a haditengerészet számára. Ezekből a gépekből kezdték meg a második aktív alakulat, a Jacksonville-ben állomásozó VP-5 átfegyverzését, a 3. század amelyik megkapja a gépeket pedig a VP-45 lesz, a nyártól kezdődően.

4 hozzászólás “HTKA Hírhalom 2013. 9. hét”