|

Mindenképpen kifejlesztik az új amerikai stratégiai bombázót

A költségvetési megszorítások ellenére sem adja fel a jövő stratégiai bombázójának kifejlesztésére indított LRS-B (Long Range Strike Bomber – nagy hatótávolságú csapásmérő bombázó) programot az Amerikai Egyesült Államok Légiereje. Amint arról már korábban beszámoltunk, a B-52 és a B-1B leváltására érkező típusból 80-100 példányt rendszeresítene a USAF. Utóbbi szervezet részéről már korábban kifejtették, hogy a B-3 néven emlegetett bombázónak megfizethetőnek kell lennie, ami 550 millió dolláros maximális darabárat jelent az elérhető információk szerint. Michael Donley, a légierő minisztere a napokban megerősítette, hogy továbbra sem mondanak le az új generációs bombázóról, aminek biztos helye van a hosszú távú projektek között.

Koncepciórajz a B-3 lehetséges kinézetéről

Koncepciórajz a B-3-asról ,

Az Obama-adminisztráció eredetileg január 2-ára tervezte az új költségvetési megszorító csomag bejelentését, de ezt végül 51 nappal későbbre tolták. Amennyiben az eddig ismert formában fogadják el, úgy az elkövetkezendő 10 esztendőben minden évben 10 százalékkal fog csökkenni az Egyesült Államok védelmi büdzséje, ami Donley szerint akarva-akaratlanul kihatással lesz minden beszerzési és fejlesztési programra, beleértve az LRS-B-t is, ám ezt semmiképpen nem szeretnék törölni. Az egyesített vezérkar főnöke, Martin Dempsey tábornok egyébként azt nyilatkozta a megszorító csomagról, hogy „Ez egy önmagunk által ejtett seb a nemzet biztonságán. Felelőtlenül kezeli az ország biztonsági érdekeit – vakon és megalkuvást nem tűrő módon vesz el pénzt egy életbevágóan fontos területtől.”

Donley szerint a pénzügyi bizonytalanság ellenére is látható már most, hogy milyen lesz a USAF felépítése a 2020-as évekre: a KC-46 és az F-35 bizonyosan rendszeresítésre kerül, ezektől a programoktól nem vonnak el pénzt. Fontos pillérként jelenik meg az új bombázó, amit addigra szeretnének megvalósítani, de legalábbis előrehaladott állapotba hozni, valamint folyamatos lesz a kiber-hadviselési képesség fejlesztése.
„A prioritások már most láthatóak, ezek nem fognak sokat változni. A ma befektetett dollárok a jövőben többszörösen kamatozni fognak, ezt nagyon jól tudjuk – és pontosan ez a baj a megszorításokkal, hogy a jövő képességeit veszik el tőlünk, főleg mennyiségi értelemben, de minőségileg is.”